Capita Selecta Music, Space & Architecture: Barry Blesser en Linda-Ruth Salter

Gepubliceerd op

In de vijfde aflevering van de Capita Selecta-reeks Music, Space & Architecture spreken de Amerikaanse onderzoekers Barry Blesser en Linda-Ruth Salter over auditief ruimtelijk inzicht. Elke omgeving heeft een auditieve architectuur, door goed te luisteren kun je ‘zien’ met je oren; zo kun je navigeren in het donker en ‘hoor’ je de leegte van een lege ruimte. Ruimtes ontlenen vaak hun betekenis aan een unieke akoestiek, zoals een kerk of concertzaal, maar ook sociale relaties worden beïnvloed door de manier waarop geluiden in een ruimte veranderen.

do 20 mei, 20.00 uur, Hoge Zaal, toegang is gratis

In de vijfde aflevering van de Capita Selecta-reeks Music, Space & Architecture spreken de Amerikaanse onderzoekers Barry Blesser en Linda-Ruth Salter over auditief ruimtelijk inzicht. Elke omgeving heeft een auditieve architectuur, door goed te luisteren kun je ‘zien’ met je oren; zo kun je navigeren in het donker en ‘hoor’ je de leegte van een lege ruimte. Ruimtes ontlenen vaak hun betekenis aan een unieke akoestiek, zoals een kerk of  concertzaal, maar ook sociale relaties worden beïnvloed door de manier waarop geluiden in een ruimte veranderen.

In de lezingenreeks van Music, Space & Architecture wordt de relatie tussen architectuur en muziek verkend. Vanuit beide vakgebieden zal op verschillende niveaus de beleving van ruimte onderzocht worden. Daarbij komen zowel de innerlijke en sociale ervaring als de architectonische en de stedenbouwkundige aan bod. Deskundigen uit uiteenlopende vakgebieden zullen de relatie tussen muziek, ruimte en architectuur vanuit hun discipline én ervaring bespreken.

De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De voertaal is Engels.

Na afloop van elke lezing wordt door Sebastian Janusz (architect en musicus) en Machiel Spaan (hoofd masteropleiding Architectuur) een schaduwprogramma georganiseerd met muziek en performances.

Music, Space & Architecture wordt georganiseerd door het samenwerkingsverband van Academie van Bouwkunst, Stichting Noorderkerkconcerten en Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). De relatie tussen muziek, ruimte en architectuur is onderwerp van een reeks verkenningen en publieksactiviteiten. De serie omvat onderzoeks- en onderwijsprojecten, lezingen, concerten, performances en een expositie.

Kijk op de website van ARCAM voor het volledige programma.

Delen