KunstWerkt: mensen reageren op hedendaagse kunst

Gepubliceerd op

Onder leiding van emeritus hoogleraar Terry Barrett peilden studenten van de Academie voor Beeldende Vorming de reacties op hedendaagse kunst bij kinderen op Amsterdamse scholen, bewoners van verpleeghuizen, daklozen en zakenlieden. De resultaten zijn vastgelegd in het boek KunstWerkt, dat op 4 juni wordt gepresenteerd in De Brakke Grond.

Onder leiding van emeritus hoogleraar Terry Barrett peilden studenten van de Academie voor Beeldende Vorming de reacties op hedendaagse kunst bij kinderen op Amsterdamse scholen, bewoners van verpleeghuizen, daklozen en zakenlieden. De resultaten zijn vastgelegd in het boek KunstWerkt, dat op 4 juni wordt gepresenteerd in De Brakke Grond.

Het bespreken van hedendaagse kunst is geen eenvoudige opgave. Wat moet je overdragen als er weinig bekend is? Hoe pak je het aan? De veelvormigheid van hedendaagse kunst is enorm, de achtergronden zijn divers. Bovendien zijn de leermiddelen lang niet altijd een adequate hulp. En is de kunstdocent een gezaghebbende professional of kan de leerling zelf ook een belangrijke bron vormen voor waardevolle interpretaties?

Deze problematiek is de reden geweest om emeritus professor Terry Barrett (The Ohio State University) te introduceren aan de Academie voor Beeldende Vorming en om samen met docenten en studenten het project ‘No Landscapes’ te initiëren. Studenten werden in aanraking gebracht met Barrett’s aanpak om hedendaagse kunst op een activerende en open manier te bespreken met mensen die niet dagelijks in aanraking komen met kunst en cultuur. Met werk van drie gerenommeerde Nederlandse kunstenaars - Jeroen Kooijmans, Luna Maurer en Robert Wevers - bezochten de studenten uiteenlopende instellingen als Amsterdamse scholen, verpleeghuizen en het zakencentrum op de Zuid-As. Daar nodigden zij kinderen en bejaarden, zakenlieden en daklozen, jongeren met en zonder ontwikkelingsstoornissen uit om op de kunstwerken te reageren.

Van het project is nu bij Thieme Art het unieke boek KunstWerkt: Mensen reageren op hedendaagse kunst verschenen. KunstWerkt bevat een fascinerende verzameling van uitspraken van heel veel verschillende mensen in Nederland, naast beelden en reflecties en interviews met de betrokken kunstenaars. Ook zijn er bijdragen opgenomen van bekende en minder bekende critici, wetenschappers en andere kunstenmakers zoals Jan Mulder, Maarten van Roozendaal en Hans den Hartog Jager.

Het boek biedt studenten en docenten van zowel hoger kunstonderwijs als basis en middelbaar onderwijs inzicht en inspiratie bij het beschouwen van hedendaagse kunst.

Op vrijdag 4 juni wordt het in de Brakke Grond gepresenteerd; publiek is van harte welkom.
Aanmelden kan tot vrijdag 28 mei 2010 door een e-mail te sturen aan Babette van der Duin: b.vanderduin@ahk.nl.

Het boek is nu al te bestellen op de website van Thieme Art.

Programma

12:30-13.00 uur: Inloop
13.00-14.45 uur: Programma, deel I:

  • 13.00 uur: Welkom door moderator Beau van Erven Dorens
  • 13.05 uur: Introductie door Robert Smit, directeur Academie voor Beeldende Vorming
  • 13.15 uur: Masterclass Kunstbeschouwing door Terry Barrett
  • 14.00 uur: Reflecties en reacties van deelnemers No Landscapes

14.45-15.15 uur: Pauze
15.15-17.00 uur: Programma, deel II:

  • 15.15 uur: Welkom door moderator Beau van Erven Dorens
  • 15.20 uur: Interview Hans den Hartog Jager met Terry Barrett
  • 16.00 uur: Paneldiscussie
  • 16.45 uur: Introductie nieuwe kunstenaars en hun werk voor vervolgproject

Het boek zal overhandigd worden aan Jos Houweling, directeur van het Sandberg Instituut van de Gerrit Rietveld Academie.

17.00-18.00 uur: borrel.

 

Locatie
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam
www.brakkegrond.nl

Zie ook
Fotoverslag op de website van het Basisburo
Verslag van de bijeenkomst van de Berg en Boschschool

Delen