Lector Henk Borgdorff wordt lector Den Haag en visiting professor Gothenburg

Gepubliceerd op

Henk Borgdorff, lector Kunsttheorie en onderzoek aan de AHK, is per 1 september aanstaande benoemd tot lector Onderzoek in de kunsten aan de Hogeschool van Beeldende Kunst, Muziek en Dans in Den Haag. Tegelijkertijd wordt hij visiting professor in Aesthetics aan de Faculty of Fine, Applied and Performing Arts van de Universiteit van Gothenburg (Zweden).

Henk Borgdorff, lector Kunsttheorie en onderzoek aan de AHK, is per 1 september aanstaande benoemd tot lector Onderzoek in de kunsten aan de Hogeschool van Beeldende Kunst, Muziek en Dans in Den Haag. Tegelijkertijd wordt hij visiting professor in Aesthetics aan de Faculty of Fine, Applied and Performing Arts van de Universiteit van Gothenburg (Zweden).

Daarmee neemt Borgdorff afscheid van de AHK. Borgdorff gaat zich in zijn nieuwe functies bezighouden met onderwijs en onderzoek op het gebied van artistiek onderzoek, een gebied waarop Borgdorff zich de laatste jaren heeft toegelegd. In Zweden is speciaal hiervoor onlangs een nationale onderzoeksschool en een artistiek doctoraat opgericht.

Artistiek onderzoek is als onderzoeksgebied in het kunstonderwijs wereldwijd sterk in opkomst. Het gaat hier om onderzoek door kunstenaars waarbij het artistieke maakproces centraal staat en waarbij nieuwe artistieke praktijken en producten het resultaat zijn.

Naast onderwijs en onderzoek zal Borgdorff zich vanuit Den Haag en Gothenburg richten op de mede door hem opgerichte internationale Society for Artistic Research en het bijbehorende Journal for Artistic Research. Borgdorff is projectleider van ‘The Artistic Research Catalogue’, een door SIA-RAAK internationaal gesubsidieerd project, en voorzitter van de werkgroep ‘Validation’ in het Erasmus-project SHARE (i.o.), gericht op het versterken van een Europees academisch netwerk op het gebied van artistiek onderzoek.

Henk Borgdorff (1954) was vanaf 2002 lector Kunsttheorie en onderzoek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In die hoedanigheid heeft hij leiding gegeven aan de onderzoeksgroep ARTI (Artistic Research, Theory and Innovation); later in samenwerking met het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van Marijke Hoogenboom. Borgdorff was als lector mede-oprichter van Docartes, het doctoraatsprogramma voor musici, en van de master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor die tijd heeft Borgdorff binnen de AHK onder meer aan de basis gestaan van het interfacultair onderwijs aan de AHK (keuzevakken en practicum generale) en het onderzoek aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam geïntroduceerd. Hij combineerde deze activiteiten met zijn werk als docent muziektheorie en esthetica aan het conservatorium, eerst in Hilversum, later in Den Haag en Amsterdam.

Delen