Stage in de geest van Max Havelaar

Gepubliceerd op

Sjoukje Kerman, derdejaarsstudente Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie liep stage bij de Max Havelaar Academie. Daar onderzochten vijf studenten de actuele betekenis van het werk van Multatuli. Kerman vertoonde vier maanden lang elke avond een ander schimmenspel van de bekende personages uit het boek Max Havelaar.

Sjoukje Kerman, derdejaars studente Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie liep stage bij de Max Havelaar Academie. Daar onderzochten vijf studenten de actuele betekenis van het werk van Multatuli. Kerman vertoonde vier maanden lang elke avond een ander schimmenspel van de bekende personages uit het boek Max Havelaar.

De vijf studenten verplaatsten de thema's uit het beroemde boek van Multatuli naar de 21e eeuw en maakten nieuwe verhalen met moderne media, waarmee ze hetzelfde effect wilden bereiken als het boek oorspronkelijk had. Sjoukje Kerman, studente aan de Reinwardt Academie was een van hen.

Als museoloog in spe ontfermt Kerman zich over het beheer, behoud en de presentatie van cultureel erfgoed. Waarheid en deugd zijn twee belangrijke thema's uit Max Havelaar. Sjoukje Kerman raakte gefascineerd door deze thema’s en door de verschillende vormen van media die ingezet kunnen worden om Max Havelaar te belichten.

'150 Jaar later heb ook ik een waarheid proberen te achterhalen. De taferelen op de schimmendoeken zijn het resultaat van mijn fantasie en Max Havelaar’s feiten. Deze beelden vormen één verhaal, een opeenstapeling van interpretaties, mijn subjectieve illustratie van de Max Havelaar.'

'Mijn werk dient als document en als bewijs van mijn bijdrage aan dit gewichtig stuk erfgoed. Ik heb onderzocht welke middelen inzetbaar zijn om het behoud en het presenteren van waarheden, zoals met de Max Havelaar is gedaan, op een ethische manier te kunnen overbrengen bij de bezoeker.'

Gedurende vier maanden (3 februari 2010 tot en met 16 mei 2010) werd dagelijks een schim uit ''Schimmen uit de Max Havelaar' tentoongesteld in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Op 15 mei werden de doeken als achtergrond gebruikt bij het symposium 'De toekomst van Multatuli' in De Balie.

Meer informatie
http://maxhavelaaracademie.ning.com

www.reinwardtacademie.nl

Sjoukje Kerman

Schimmen op symposium 'Toekomst Multatuli' (foto Monique Kooijmans)

Delen