Capita Selecta 'Music, Space & Architecture' met Jacob Kirkegaard

Gepubliceerd op

De Deense geluidskunstenaar Jacob Kirkegaard is een heuse klankentapper. Met onorthodoxe instrumenten registreert hij geluiden die doorgaans niet gehoord worden, zoals van een geiser, een zandduin, een kerncentrale, een lege kamer, een tv-toren en zelfs geluiden van het menselijk binnenoor. Deze geluiden gebruikt hij voor installaties en composities waarin hij de wetenschappelijke en esthetische dimensie van resonantie, tijd, geluid en gehoor tot uitdrukking brengt.

do 10 juni, 20.00 uur, Hoge Zaal, toegang gratis

De Deense geluidskunstenaar Jacob Kirkegaard is een heuse klankentapper. Met onorthodoxe instrumenten registreert hij geluiden die doorgaans niet gehoord worden, zoals van een geiser, een zandduin, een kerncentrale, een lege kamer, een tv-toren en zelfs geluiden van het menselijk binnenoor. Deze geluiden gebruikt hij voor installaties en composities waarin hij de wetenschappelijke en esthetische dimensie van resonantie, tijd, geluid en gehoor tot uitdrukking brengt.

Jacob Kirkegaard (1975) is afgestudeerd aan de Academie voor Mediakunst in Keulen. Kirkegaard presenteert zijn werk op tentoonstellingen, festivals en conferenties over de hele wereld, zoals in Club Transmediale in Berlijn, de James Cohan Gallery en Diapason in New York, het Museum van Jurassic Technology in Los Angeles en het Museum of Contemporary Art in Roskilde (DK). Ook heeft hij inmiddels vijf albums uitgebracht (meestal op het Britse label Touch).

De Capita Selecta-lezingen zijn openbaar en vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur. Locatie: Academie van Bouwkunst Amsterdam, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. De voertaal is Engels.

Jacob Kirkegaard is de laatste spreker in de Capita Selecta-reeks met het thema ‘Music, Space & Architecture’. Eerdere sprekers waren Rob Metkemeijer, Justin Bennett, Albert van der Schoot, Raviv Ganchrow, Barry Blesser en Linda-Ruth Salter.

Na afloop van elke lezing wordt door Sebastian Janusz (architect en musicus) en Machiel Spaan (hoofd masteropleiding Architectuur) een schaduwprogramma georganiseerd met muziek en performances. Op 10 juni is na afloop van de lezing gelegenheid een installatie te ervaren in de Theaterschool, Jodenbreestraat 3 te Amsterdam. De Theaterschool is op loopafstand van de Academie van Bouwkunst. Klik hier voor meer informatie. Reserveren voor de performance is gewenst; stuur een e-mail naar b.dejong02@ahk.nl.

Music, Space & Architecture wordt georganiseerd door het samenwerkingsverband van Academie van Bouwkunst, Stichting Noorderkerkconcerten en Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). De relatie tussen muziek, ruimte en architectuur is onderwerp van een reeks verkenningen en publieksactiviteiten. De serie omvat onderzoeks- en onderwijsprojecten, lezingen, concerten, performances en een expositie.

Kijk op de website van ARCAM voor het volledige programma.

Delen