Christopher Powney benoemd tot artistiek leider Nationale Balletacademie

Gepubliceerd op

De directie van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Christopher Powney, thans verbonden aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, benoemd tot artistiek leider van de Nationale Balletacademie met ingang van 1 september 2010.

 

Christopher Powney danste bij toonaangevende gezelschappen waaronder The English National Ballet en Rambert Dance Company. Hij werkte samen met vooraanstaande choreografen en kunstenaars zoals Twyla Tharp, Lynne Seymour, Raisa Struchkova, Christopher Gable, Frederick Franklin, Ohad Naharin, Rudolf Nureyev, Christopher Bruce and Jiri Kylian.

Al tijdens zijn danscarrière begon Powney zich toe te leggen op het lesgeven. Hij behaalde de bevoegdheid voor het docentschap bij de Royal Ballet’s Professional Dancers Teachers Course. Christopher Powney is werkzaam geweest als assistent van de artistiek directeur van het tournee-gezelschap voor afgestudeerden van de Central School of Ballet en heeft de afgelopen vijftien jaar gewerkt als docent in de internationale danswereld. In 2000 trad hij in dienst bij de Royal Ballet Upper School. Sinds 2006 is hij werkzaam bij de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Powney heeft met groot enthousiasme de positie van artistiek leider van de Nationale Balletacademie aanvaard in verband met de bijzondere status van deze opleiding binnen het dansvakonderwijs in Nederland.

Nationale Balletacademie
De Nationale Balletacademie is gelieerd aan Het Nationale Ballet. Samen leiden zij talentvolle kinderen op tot topdansers. Na hun opleiding zijn zij in staat te dansen in zowel romantisch-klassiek als modern balletrepertoire. De opleiding tot balletdanser is veeleisend en begint al op tienjarige leeftijd. De aankomende dansers volgen iedere dag een zware danstraining en leveren een fysieke en artistieke topprestatie. Afgestudeerde dansers van de Nationale Balletacademie dansen bij Het Nationale Ballet (Igone de Jongh, Rachel Oomens, Rink Sliphorst en Hannah de Klein) maar ook bij Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Internationaal Dans Theater, The Royal Ballet, Cullberg Ballet etc.

De Nationale Balletacademie maakt deel uit van de Theaterschool, een van de faculteiten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). De AHK bestaat verder uit de Academie voor Beeldende Vorming, het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Film en Televisie Academie, de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst.


www.nationaleballetacademie.nl

Delen