Jeroen Atteveld wint Archiprix 2010

Gepubliceerd op

Het afstudeerproject ‘Thermen Westpoort’ van Jeroen Atteveld heeft de Archiprix 2010 gewonnen. Atteveld studeerde af in 2009 aan de masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Monique Sperling van de Wageningen Universiteit en Fleur Muris van de Academie van Bouwkunst Maastricht behaalden respectievelijk de tweede en derde prijs. De Archiprix is een prestigieuze prijs die elk jaar wordt toegekend aan het beste afstudeerproject van een van de Nederlandse ontwerpopleidingen.

De jury van Archiprix 2010 beoordeelde dit jaar zevenentwintig afstudeerprojecten. De jury werd gevormd door Wim van den Bergh, Nanne de Ru, Marinke Steenhuis, Berno Strootman en Wouter Veldhuis. In februari werd uit alle inzendingen een voorselectie gemaakt, waarna op zaterdag 26 juni in Groningen de drie winnaars werden bekendgemaakt.

Jeroen Atteveld ontwierp in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een badhuis dat gekoppeld is aan het afvalverbrandingsbedrijf AEB. Door toevoeging van openbare ontspanningsmogelijkheden aan een gebied dat wordt gedomineerd door industrie en overslag, wordt het Westelijk Havengebied volgens Atteveld aantrekkelijker en ook meer toegankelijker. Atteveld ontsluit zo een deel van de publieke ruimte die voor het publiek doorgaans verborgen blijft. Tegelijk kunnen bezoekers een indruk krijgen van het high tech afvalverwerkingsproces gekoppeld aan het opwekken van energie voor vrijwel alle huishoudens in Amsterdam. De jury schrijft dat in Atteveld’s ontwerp ‘het raakvlak tussen afvalverbranding en hedonistisch plezier wordt geïntensiveerd’.

Uit het juryrapport: ‘De hoeveelheid indrukken die je opdoet als je door het AEB loopt, is enorm. Je passeert bonkende en sissende motoren, ervaart de zinderende hitte van de ovens en geniet tegelijk van het wijds uitzicht over de havens. Door al deze indrukken te kanaliseren en af te stemmen op de verschillende programmaonderdelen van het badhuis, wordt een bezoek aan Thermen Westpoort een onvergetelijke ervaring.’

Archiprix
De Nederlandse ontwerpopleidingen nomineren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan de Archiprix. Aankomend talent wordt vaak voor het eerst door Archiprix genomineerd. De Academie van Bouwkunst-alumni Dingeman Deijs en Derk van der Velden sleepten vorig jaar respectievelijk de eerste prijs en een eervolle vermelding in de wacht.

Delen