Trajecten van emancipatie: het collectieve geheugen van het slavernijverleden

Léontine Meijer-van Mensch

Gepubliceerd op

Op woensdag 30 juni vindt op de Vrije Universiteit Amsterdam een debat plaats over de collectieve herinnering van het slavernijverleden in musea, monumenten en herdenkingen. Wordt het slavernijverleden gezien als intrinsiek onderdeel van de Nederlandse samenleving en wat is de rol van erfgoedprofessionals hierin?

woensdag 30 juni 2010, 14.15-16.00 uur, Vrije Universiteit

Op woensdag 30 juni vindt op de Vrije Universiteit Amsterdam een debat plaats over de collectieve herinnering van het slavernijverleden in musea, monumenten en herdenkingen. Wordt het slavernijverleden gezien als intrinsiek onderdeel van de Nederlandse samenleving en wat is de rol van erfgoedprofessionals hierin?

In Nederland is het debat over immaterieel erfgoed vrij recent op gang gekomen. Het UNESCO-verdrag van 2003 heeft geleid tot discussie onder de professionals, maar slechts in beperkte mate. De laatste jaren is het onderwerp echter opgepakt door de politiek en als gevolg daarvan is het terechtgekomen in het openbare debat.

Veel meer dan materieel erfgoed is immaterieel erfgoed het onderwerp van een nationaal debat over identiteit. Het debat over het slavernijverleden is daar een goed voorbeeld van. Wordt het slavernijverleden gezien als een intrinsiek onderdeel van de Nederlandse samenleving? Wat is de rol van het erfgoed en de erfgoedprofessionals in dezen? Kennen de professionals enerzijds betekenis en zichtbaarheid toe aan de geschiedenis, maar sluiten zij aan de andere kant door hun betrokkenheid de gemeenschap uit van het proces van betekenisgeving en toe-eigening?

Deze vragen worden beantwoord in het debat Trajecten van emancipatie dat wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en de Vrije Universiteit. Het debat wordt geleid door Léontine Meijer-van Mensch, docente Erfgoedtheorie en Beroepsethiek aan de Reinwardt Academie. Deelnemers aan het debat zijn Andrea Kieskamp (conservator van het Scheepvaartmuseum en bestuurslid van ICOM Nederland), Sylvia Borren (lid van de Advisory Council on International Affairs (IAV)) en Wayne Modest (Horniman Museum, Londen).

Tijd en locatie
woensdag 30 juni 2010, 14.15-16.00 uur
Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105, Amsterdam

Delen