Alumnus Filmacademie wint Filmprijs Stad Utrecht

Gepubliceerd op

De film Bukowksi heeft tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival de Filmprijs van de stad Utrecht gewonnen. Regisseur Daan Bakker studeerde in 2009 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Aan de film werkten veel alumni van de filmacademie mee.

De film Bukowksi heeft tijdens de openingsavond van het Nederlands Filmfestival de Filmprijs van de Stad Utrecht gewonnen. Regisseur Daan Bakker studeerde in 2009 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Aan de film werkten veel alumni van de filmacademie mee.

Bukowski is het korte filmdebuut van Bakker. Als het werk van een groot schrijver een fantasierijke kindergeest ontmoet gebeurt er iets bijzonders. Tom is twaalf en verslindt dikke boeken. Wanneer hij met zijn ouders in een sjiek hotel logeert en in bed de laatste bladzij omslaat houdt het avontuur voor hem niet op. De volgende ochtend groet het personeel hem hartelijk en beleefd. Tot ziens, meneer Bukowski!

Bukowski is gemaakt in het kader van NTR Kort! en wordt op dinsdag 28 september, woensdag 29 september en donderdag 30 september vertoond op het Nederlands Film Festival.

Veel oud-studenten van de Filmacademie werkten mee aan Bukowski. De film werd geproduceerd door Derk-Jan Warrink (productie, 2009), Ruth Heida (productie, 2009) was verantwoordelijk voor de productieleiding, Robbie van Brussel (camera/licht, 2009) voor het camerawerk, Eveline van der Molen (geluid, 2009) voor de geluidsopname, Jaap Sijben (geluid, 2009) voor het geluidsontwerp en Sander Vos (regie/montage, 1991) voor de montage.

Filmprijs van de Stad Utrecht
Het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht kent de Filmprijs van de Stad Utrecht toe aan het beste regiedebuut uit de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival, waarvoor dit jaar negentien eerste zelfstandige korte documentaires, korte films en televisiefilms zijn geselecteerd. De prijs bestaat uit een beeldje van de Utrechtse kunstenaar Joost van den Toorn en een geldbedrag van € 5.000,-. De winnaar wordt voorgedragen door een onafhankelijke jury, die dit jaar bestaat uit Sonja de Leeuw, professor Film en Televisie aan de Universiteit van Utrecht, en de filmmakers Mahmoud Al Massad en André van Duren.

Jacco's film
Daan Bakker studeerde in 2009 af in in de richting Regie met Jacco's Film. Deze eindexamenfilm werd vertoond op de Berlinale en won de Nassenstein Startprijs en de publieksprijs op het Go Short filmfestival.

Delen