Studenten Filmacademie genomineerd voor Tuschinski en NVS Award

Gepubliceerd op

De afstudeerfilms Mo, Rumah Tua en Winterslaap in Lukomir zijn genomineerd voor de Tuschinski Award, de prijs voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ook zijn Floor Houwink en Jemima van der Tholen, producenten van Mo en Winterslaap in Lukomir en Sabine Smits en Koen Barnhard, van Dicht bij mij vandaan genomineerd voor de NVS Producenten Award. De prijsuitreiking is vrijdag 24 september tijdens het Nederlands Film Festival.

De afstudeerfilms Mo, Rumah Tua en Winterslaap in Lukomir zijn genomineerd voor de Tuschinski Award, de prijs voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ook zijn producenten Floor Houwink en Jemima van der Tholen (Mo, Winterslaap in Lukomir en Rumah Tua) en Sabine Smits en Koen Barnhard (Dicht bij mij vandaan) genomineerd voor de NVS Producenten Award. De prijsuitreiking is vrijdag 24 september tijdens het Nederlands Film Festival.

De studentenprijzen worden uitgereikt om beginnend talent te stimuleren in hun verdere loopbaan in de filmindustrie. De Tuschinski Award bestaat uit een prijs van € 5.000,- van Pathé Cinemas BV. De winnaar wordt gekozen door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Mo, van regisseur Eché Janga, vertelt over twee jeugdvrienden die moeite hebben hun vriendschap te onderhouden tegen de achtergrond van Amsterdam Geuzeveld-Slotermeer. Beiden vinden hun eigen weg, die hen verder van elkaar brengt.

In de documentaire Rumah Tua gaat regisseuse Lizette Mataheru met haar 84-jarige Molukse Oma Augustina voor de laatste keer afreizen naar het ouderlijk huis van oma op de Molukken. Omgeven door het weidse Groningse landschap leert Lizette Oma’s heimwee en verlangen naar het vaderland van dichtbij kennen. In een familie die wordt gekenmerkt door het Indisch Zwijgen doorbreekt Lizette de stilte en ontrafelt onverwacht Oma’s geheimen

Winterslaap in Lukomir, van Niels van Koevorden, is een documentaire over het geïsoleerde bergdorpje Lukomir in Bosnië-Herzegovina. Omgeven door bergen sneeuwt het dorp elk jaar in en is vervolgens zes maanden afgesloten van de buitenwereld. Van de elf bewoners die in de winter achterblijven, volgen de makers er drie. Hismet, Dervo en Nura moeten niet alleen de winter zien te overleven, maar ook elkaar.

NVS Prodcuenten Award
De NVS Producenten Award bestaat uit een prijs van € 5.000,- van De Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. De juryleden zijn producenten Hanneke Niens (KeyFilm) en San Fu Maltha (Fu Works). De NVS wil door het uitreiken van deze prijs jong productie talent stimuleren om inhoud te geven aan het vak van producent zoals de NVS dat voor ogen heeft: de producent als maker, motor en als creatief ondernemer.

Naast Floor Houwink en Jemima van der Tholen voor Mo en Winterslaap in Lukomir en Sabine Smits & Koen Barnhard van Dicht bij mij vandaan is Faye Wilkie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht genomineerd voor Viva La Fons!.

De prijsuitreiking is op vrijdag 24 september 2010 in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht vanaf 17:00 uur en is onderdeel van het Nederlands Filmfestival. 

Meer informatie
opleiding Regie

opleiding Productie

undefinedNederlands Film Festival

Rumah Tua

Winterslaap in Lukomir

Mo

Dicht bij mij Vandaan

Delen