Zeven Gouden Kalveren voor alumni Filmacademie

Gepubliceerd op

Tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht werden zeven Gouden Kalveren uitgereikt aan oud-studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Alumni wonnen onder andere prijzen in de categorieën Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Montage en Beste Camera.

Tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht zijn zeven Gouden Kalveren uitgereikt aan oud-studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Alumni wonnen onder andere prijzen in de categorieën Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Montage en Beste Camera.

De jury, onder leiding van voorzitter Pieter Broertjes, heeft Gouden Kalveren uitgereikt in zeventien categorieën: Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Televisiefilm, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Production Design, Beste Geluid, Beste Muziek, Beste Montage, Beste Camera, Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

Zeven daarvan werden gewonnen door oud-studenten van de Filmacademie:

 • Beste Lange Documentaire
  FAREWELL van Ditteke Mensink (regie 1991)
 • Beste Televisiefilm
  FINNEMANS van Thomas Korthals Altes (regie 2004)
 • Beste Montage
  Job ter Burg (montage 1996) voor TIRZA
 • Beste Camera
  Lennert Hillege (camera 2001) voor R U THERE
 • Beste Speelfilm
  JOY van Frans van Gestel, Jeroen Beker en Arnold Heslenfeld (productie 1980), IDTV Film
 • Film1 Publieksprijs
  LANG & GELUKKIG van Alain de Levita, Johan Nijenhuis (regie 1991) NL Film
 • Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
  SCHEMER van Hanro Smitsman (regie 2000)

Het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. De winnaar van de Film1 Publieksprijs ontvangt een waardecheque van €10.000,- te besteden aan een online mediacampagne voor de winnende film of een volgende film.

Over Joy, de Beste Speelfilm, zei de jury: 'De winnende film overtuigt door zijn zorgvuldige en consistente stijl. De jury was bijzonder onder de indruk van het samenspel van alle disciplines. Hierdoor is het een film die direct aangrijpt, een film waar de liefde voor cinema uitstraalt, een film die beklijft, de film die ons het diepst raakte.’

Farewell, winnaar in de categorie Beste Lange Documentaire door de jury geprezen vanwege de balans: 'Alle filmische middelen zijn op zo’n manier aangewend dat de film ons van het begin tot het eind weet te boeien en te ontroeren. Met uitsluitend archiefmateriaal maakt de regisseur de reis van de Zeppelin in 1929 tot een onvergetelijk verhaal.’

De jury was erg te spreken over de regie van Finnemans: 'Ook de art direction stuwde de kwaliteit van deze film naar een zeer hoog niveau. Niets van dit alles zou echter tot stand zijn gekomen zonder de duidelijk gekozen en helder uitgevoerde regie die moedig de thematiek op een lichtvoetige manier ensceneerde!’

Over de Beste Camera, gewonnen door Lennert Hillege, stelde de jury vast 'dat de kwaliteit van het vak camera in Nederland ook dit jaar van uitzonderlijk niveau is.'

Over de prijs voor montage van Job ter Burg: ‘Tijdens de montage krijgt een film haar uiteindelijke vorm en inhoud. In de winnende film krijgen de shots betekenis in een ingewikkeld, maar nooit gekunsteld spel van tempo, ritme, ruimte en tijd.'

Ook werd de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt, toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestond uit voorzitter Pauline Terreehorst, Joost Broeren, Carmen Nelstein, Maricke Nieuwdorp en Harry Peters. Schemer van Hanro Smitsman werd 'een belofte voor de toekomst' genoemd vanwege de 'uitzonderlijke kwaliteiten, zeker voor een film met een zo jonge cast. 

Delen