Boekpresentatie van historisch onderzoek naar museumeducatie

Gepubliceerd op

Cultuurnetwerk Nederland heeft samen met Erfgoed Nederland uitgebreid onderzoek verricht naar de geschiedenis van publieksbegeleiding in Nederlandse musea. Op maandag 1 november werden in de Reinwardt Academie de onderzoeksresultaten gepresenteerd in een omvangrijke publicatie die inzicht geeft in de professionalisering van het educatieve museumwerk.


De publicatie Over passie en professie. Een eeuw publieksbegeleiding in de Nederlandse musea is gebaseerd op literatuuronderzoek en op tal van gesprekken, interviews en dubbelinterviews met personen die een prominente rol hebben gespeeld in de museumeducatie. Niet alleen nota's en intenties passeren de revue, maar ook feiten, inspiratiebronnen en tal van anekdotes. De publicatie geeft inzicht in het verloop van de professionalisering van het educatieve museumwerk en vele andere aspecten die voor de ontwikkeling van museumeducatie van belang zijn.

Voor het boek zijn ook Nico Halbertsma en Jan Sas (respectievelijk docent Publieksbegeleiding en docent Museumcommunicatie, Publieksonderzoek en Public Relations & Marketing aan de Reinwardt Academie) en twee oud-studenten van de Reinwardt Academie, Floor Scholte en Gitta Spaans, geïnterviewd. Dr. Peter van Mensch, lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie, maakte deel uit van de begeleidingscommissie. Ook Ruben Smit, docent Erfgoedtheorie en Publieksbegeleiding, wordt genoemd in referte aan zijn publicatie Pilotonderzoek naar toepasbaarheid meetinstrument Generic Learning Outcomes in Nederlandse context.

Studenten van de Reinwardt Academie kunnen de publicatie met 25% korting bestellen via de website van Cultuurnetwerk Nederland.

Delen