Erfgoedarena januari 2011: Erfgoed en crowdsourcing

Gepubliceerd op

Bij crowdsourcing worden mensen uitgenodigd te helpen een project te realiseren, door werk, kennis, tijd, of geld bij te dragen. De kracht van crowdsourcing schuilt in de nieuwe vorm van bundelen van de bijdragen van het publiek. Maar hoe breng je ook de mogelijke risico's in kaart?

woensdag 19 januari 2011, 20.00 uur, Reinwardt Academie
Erfgoed en crowdsourcing, samen staan we sterk?

Bij crowdsourcing worden de deelnemers niet gehinderd door afstand, verschil in kennisniveau of motivatie. Het uitgangspunt van de organisator is uiteindelijk baat te hebben bij de afzonderlijke bijdrages vanuit de groep. Zo stelden het Nationaal Historisch Museum, Foam Fotografiemuseum Amsterdam, ANP Historisch Archief en de Bank Giro Loterij de tentoonstelling ‘Nieuwe Groeten uit’ samen. De inhoud bestond uit bijna 8.000 beelden ingezonden door Nederlanders die reageerden op de oproep van de organisatoren.

De kracht van crowdsourcing schuilt in de nieuwe vorm van bundelen van de bijdragen van het publiek. De geijkte manier van organiseren en de omgang met de budgetten, inhoud en publiciteit verandert hierdoor. Erfgoedinstellingen die crowdsourcing (willen) inzetten, worden uitgedaagd hun werkwijze aan te passen. Hoe benut je als organisatie volop de kansen die deze communities bieden? Maar hoe breng je ook de mogelijke risico's in kaart? En als er gratis meegewerkt wordt, is dan de kwaliteit nog wel gewaarborgd?

Gastsprekers van deze debatavond zijn:
- Roy Cremers, Voordekunst
- Anne Marie van Eekeren, Amsterdam Historisch Museum (afdeling educatie)
- Irene van Renselaar, Museum Rotterdam (urban curator)
- Jasper Visser, Nationaal Historisch Museum (projectmanager Nieuwe technologie & media)

Columnist:
- Bram Koster, marketing/media blog Bijgespijkerd (hoofdredacteur) en ODmedia (manager marketing & Communications)

Locatie voor het debat is de aula van de Reinwardt Academie te Amsterdam.
Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Erfgoed Nederland.

Het debat vindt plaats onder leiding van Léontine Meijer-Van Mensch, docente Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie en Astrid Weij, programmamanager bij Erfgoed Nederland.

Dagprogramma door derdejaarsstudenten
Voorafgaand aan deze Erfgoedarena organiseren derdejaarsstudenten van de Reinwardt Academie een dagprogramma rondom crowdsourcing. Dit symposium is een onderdeel van de minor Exhibition Direction, waarin wordt ingegaan op de vraag hoe tentoonstellingen met nieuwe inzichten en technieken kunnen voldoen aan de met externe opdrachtgevers overeengekomen doelstellingen.

Tijd en locatie
woensdag 19 januari 2011, 20.00 uur
Reinwardt Academie
Dapperstraat 315, Amsterdam

De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema's.

Léontine Meijer-Van Mensch

Astrid Weij

Delen