Jeanne van Heeswijk Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst

Gepubliceerd op

Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk is vanaf medio januari 2011 Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In januari leidt zij een winterworkshop voor eerste- en tweedejaarsstudenten in de Deltapoort. Op 3 februari vindt de eerste publiekslezing plaats van een reeks capita selecta die door haar wordt georganiseerd rond het thema ‘urban strategies’.

 

Van Heeswijk kreeg in het najaar van 2010 van de provincie Zuid-Holland opdracht om studie te doen naar nieuwe fietsroutes en fietsbewegingen in de Deltapoort, gericht op milieu, gezondheid en duurzaamheid. Samen met studenten van de Academie van Bouwkunst gaat Van Heeswijk in januari 2011 onderzoek doen naar nieuwe fietswegen in het gebied. In februari en maart 2011 organiseert zij een reeks publiekslezingen (Capita Selecta) waarin filosofen, politicologen en kunstenaars ingaan op de thema’s waarmee Van Heeswijk zich als kunstenaar bezighoudt: het radicaliseren van lokale economieën en migratie. De titel van de reeks is: ‘Radicalizing the local: agonistic urban strategies’.

Van Heeswijk: ‘Het onderzoek gaat over de Deltapoort, een buitengebied dat is ingeklemd door de haven, snelwegen en industrieterreinen en daardoor als het ware geen verbinding meer heeft met het omringende land. Daarnaast zegt dit ook iets over het onderzoek dat ik nastreef: vrij van de zwaartekracht nadenken, helemaal onderduiken in de omgeving om tot totaal nieuwe gedachten te komen.’
Klik hier voor het volledige interview met Jeanne van Heeswijk

In de zomer van 2011 werkt Van Heeswijk met studenten van de Academie aan een kunstproject in Anfield, een verpauperde arbeidersbuurt in Liverpool, waar zij zes tot acht vervallen huizen gaat herbouwen met gerecycled materiaal.

Artist in Residence-programma
Jeanne van Heeswijk is de opvolger van Jeroen Kooijmans, Adriaan Beukers en Ed van Hinte, Erik Kessels, Krisztina de Châtel, Luc Deleu en Paul Shepheard, die eerder als Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst verbonden waren. Het Artist in Residence-programma maakt deel uit van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Delen