Oud-student Peer Glandorff (Fact Architects) wint VKG Architectuurprijs

Gepubliceerd op

Fact Architects is met de studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam de winnaar van de VKG Architectuurprijs 2010. Fact werd in 2005 opgericht door Peer Glandorff, die in 2004 cum laude afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst.

Fact Architects is met de studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam de winnaar van de VKG Architectuurprijs 2010. Fact werd in 2005 opgericht door architect Peer Glandorff die in 2004 cum laude afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst.

Het winnende project van Fact Architects bestaat uit 335 studentenwoningen aan de Zuiderzeeweg in Amsterdam. Deze tijdelijke huisvesting is samengesteld uit geprefabriceerde units. Op termijn zal het complex verhuizen naar een definitieve locatie. Uitgangspunt van het ontwerp was een duurzame en onderhoudsarme gevel, met een kwalitatief hoogwaardig en robuust uiterlijk. Dit is vertaald in een donkergrijze houten gevel met donkergrijze kozijnen en deuren. Duurzaamheid, detaillering en de kleurstelling hebben geleid tot de keuze voor kunststof profielen. Kunststof kozijnen leveren enorme voordelen op, zijn economisch, duurzaam en bieden een breed scala aan kleurstellingen. Met de gekozen donkere kunststof profielen en kunststof deuren is een strakke, eenduidige en moderne detaillering gerealiseerd.


Foto: Luuk Kramer

Het project nam het in de eindstrijd op tegen de Waterwoningen IJburg Amsterdam door architectenbureau Marlies Rohmer en Combinatiegebouw Cité, Rotterdam door Tangram Architekten.

VKG Architectuurprijs
De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee probeert de VKG op een positieve manier de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van kunststof. Naast de bestaande VKG Architectuurprijs voor nieuwbouw is dit jaar voor het eerst de VKG Renovatieprijs en de VKG Publieksprijs uitgereikt. De jury werd gevormd door Jeroen van Schooten (Meyer en Van Schooten Architecten), Robert Winkel (Mei Architecten en stedenbouwers), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect) en Albert Zegelaar (VKG).

Delen