Kunstproject fietst dwars door Deltapoort

Foto <b>Thomas Lenden</b>

Gepubliceerd op

Van 7 tot en met 14 januari ontwikkelt Artist in Residence Jeanne van Heeswijk samen met 140 studenten van de Academie van Bouwkunst vernieuwende visies op fietsgebruik, fietsroutes en fietsbewegingen voor de Deltapoort regio. Ze testen nieuwe routes, maken nieuwe soorten fietsen en kijken waar de sociale, economische en recreatieve kansen van de Deltapoort regio liggen.

Deltapoort is het gebied tussen de grote waterwegen van Dordrecht en Rotterdam-Zuid. Door de diversiteit in gebruik van het landschap wordt het beschouwd als een van de meest verrommelde gebieden van de Zuidelijke Randstad. De grote verschillen tussen polderlandschap en infrastructuur, dorp en stad, zetten de regio sterk onder druk. De provincie Zuid-Holland heeft vier kunstenaars (Rudy Luijters, Onno Dirker, Mohammed Benzakour en Jeanne van Heeswijk) gevraagd om vanuit zijn of haar discipline onderzoek te doen naar het gebruik van het gebied.
 
Als Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst werkt Jeanne van Heeswijk met studenten van de Academie aan haar onderzoek tijdens een meerdaagse workshop. Tijdens de eerste dagen van de workshop werd vooral praktijkonderzoek op locatie gedaan. De deelnemers werkten vanuit het Werkatelier Deltapoort, de uitvalsbasis voor de bij het onderzoek betrokken kunstenaars, aan fietsroutes, diensten, kunstwerken, aannames en voertuigen. Deze werden direct in het gebied getest om vervolgens op de Academie van Bouwkunst verder te worden ontwikkeld.

Op vrijdag 14 januari worden de eindresultaten gepresenteerd in het werkatelier. De tijdens de workshop opgedane kennis en ervaring wordt door Van Heeswijk gebruikt bij het ontwikkelen van een nieuw kunstproject voor de Deltapoort.

Delen