Lectoraat Kunstpraktijk verwelkomt nieuwe Artists in Residence

Gepubliceerd op

Het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling verwelkomt in januari 2011 twee nieuwe Artists in Residence: beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk en cult-performer Ann Liv Young. Daarnaast zullen dit jaar theatermaker en componist Paul Koek, musicus en componist John Clayton en operazanger Anthony Heidweiller terugkeren om hun werk dat zij eerder in het Artists in Residence-programma ontwikkelden te presenteren.

Het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling verwelkomt in januari 2011 twee nieuwe Artists in Residence: beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk en cult-performer Ann Liv Young. Daarnaast zullen dit jaar theatermaker en componist Paul Koek, musicus en componist John Clayton en operazanger Anthony Heidweiller terugkeren om hun werk dat zij eerder in het Artist in Residence-programma ontwikkelden te presenteren.

Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk start in de eerste week van januari aan de Academie van Bouwkunst met het performatief onderzoek A Stroll in the Air. Zij zal met 125 eerste- en tweedejaars masterstudenten naar het gebied Deltapoort afreizen voor de jaarlijkse winterworkshop. In maart begint zij met publiekslezingen uit de reeks Radicalising the Local: Inclusive Urban Strategies.

De School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) ontvangt vanaf 17 januari de New Yorkse cult-performer Ann Liv Young. Zij gaat met 37 studenten een massachoreografie-performance maken, gebaseerd op het personage Sherry, getiteld: 37 Sherrys. Deze zal onder andere te zien zijn op 18 februari tijdens het Something Raw Festival in Frascati.

Paul Koek is na een uitgebreid traject met studenten en docenten in 2010, nu met het tweeweekse project De Elementen bezig. Tevens werkte hij mee aan het Het Platteland als Podium, dat op 12 en 13 maart in Paradiso zal worden afgesloten. In datzelfde weekend zal ook het door studenten van de opleidingen Scenografie, Techniek en theater en Productie podiumkunsten in de polder gebouwde schaap aanwezig zijn op het Leidseplein.

In april zijn de resultaten van het muziektheaterproject van Anthony Heidweiller te zien. The Space In Which I Create My Own Borders is een samenwerking tussen componisten van het Conservatorium van Amsterdam en regisseurs van de Theaterschool.

John Clayton, die sinds 2005 betrokken is bij het Arstists in residence-programma, zal zijn programma Exploring the Black Roots of Jazz with John Clayton in april groots afsluiten. Hij zal in het Conservatorium van Amsterdam worden begeleid door het Clayton Quintet en de gehele jazzafdeling van het conservatorium.

De voortgang van alle projecten komt aan bod in het tweede nummer van ON AIR, dat half maart verschijnt. Daarin zal ook ruim aandacht zijn voor Germaine Acogny, Jeroen Kooijmans en een uitgesproken dialoog tussen Paul Koek en Anthony Heidweiller.

Meer informatie over de Artists in Residence:
Jeanne van Heeswijk
Ann Liv Young
Paul Koek
Anthony Heidweiller
John Clayton

Het Artist in Residence-programma
Het in 2004 opgerichte Artist in Residence-programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling stimuleert innovatie en confrontatie met actuele artistieke impulsen. Het biedt ruimte om de praktijk in huis te halen via kunstenaars die het onderwijs en het artistiek beleid aan de hogeschool inspireren. Bijzondere aandacht gaat uit naar nieuwe ontwikkelingen in een inter- en multidisciplinaire context en de wisselwerking met de internationale state of the art. Inventiviteit, flexibiliteit en de kracht van het artistieke impuls staan voorop. Gezien de groeiende belangstelling profileert het AIR-programma zich nadrukkelijker dan in de begintijd als stimuleringsprogramma, dat in samenwerking met de initiatiefnemers prille ideeƫn tot een inhoudelijk plan, een organisatie op maat en ten slotte tot een volwaardige coproductie laat uitgroeien.

Ann Liv Young

Ann Liv Young

Paul Koek

Paul Koek

Anthony Heidweiller

Anthony Heidweiller

John Clayton

John Clayton

Delen