Reinwardt-studenten organiseren symposium ‘Join to create!’

Gepubliceerd op

Zes derdejaarsstudenten van de Reinwardt Academie organiseerden voorafgaand aan de Erfgoedarena van 19 januari een dagprogramma rond het onderwerp crowdsourcing. De centrale vraag deze dag was in hoeverre en op welke manier publiek invloed heeft op de inhoud van tentoonstellingen. En bestaan hier al voorbeelden van?

De studenten nodigden zes externe experts uit om tijdens het symposium te spreken:

Jasper Visser, Nationaal Historisch Museum
Het project Nieuw Groeten Uit… is hét voorbeeld van crowdsourcing in tentoonstellingen. Wat zijn de gevolgen wanneer je het publiek de inhoud van de tentoonstelling laat bepalen? Is het succesvol, of zijn er ook nadelen?

Hein Wils, Stedelijk Museum
De kunstuitleen van het Stedelijk museum was al te zien op Lowlands en PICNIC en nu ook op de Reinwardt Academie tijdens Join to Create!

Robbert-Jan van Oeveren, Buro Koos
Crowdsourcing wordt op vele manieren toegepast, ook op commercieel gebied. Hier kunnen wij vast nog iets van leren!

Radna Rumping
Projectleider van de Prix de Rome en adviseur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst Radna Rumping zal een frisse blik op het toepassen van crowdsourcing geven.

Roy Cremers, stichting Voordekunst
Crowdfunding, de financiële vorm van crowdsourcing. Door de kunstprojecten te steunen die jij belangrijk vindt creëer je samen met gelijkgestemden een krachtig draagvlak voor kunst.

Jim Richardson
Directeur van Sumo en medeoprichter van MuseumNext. Het brein achter succesvolle web 2.0 initiatieven zoals #askacurator.

Het symposium werd georganiseerd door zes derdejaarsstudenten van de bachelor Cultureel erfgoed, als onderdeel van de minor Exhibition Direction, waarin wordt ingegaan op de vraag hoe tentoonstellingen met nieuwe inzichten en technieken kunnen voldoen aan de doelstellingen die met externe opdrachtgevers overeengekomen zijn.

Meer informatie is te vinden op www.jointocreate.org.

Delen