Winterterm-prijs voor Red Point Park

Gepubliceerd op

Het plan ‘Red Point Park’ heeft de prijsvraag 'Swimming to Manhattan gewonnen'. De prijsuitreiking in Arcam vormde het sluitstuk van de winterterm die elk jaar door de Academie wordt georganiseerd. De visie van dit plan voor de Upper Bay van New York breekt met de traditie van ‘form follows finance’ en legt de nadruk op schoon en dynamisch water in plaats van op de economische ontwikkeling van het waterfront.


Swimming to Manhattan is een prijsvraag voor derdejaarsstudenten van de Academie van Bouwkunst. In twee intensieve weken werd vanaf 17 januari in interdisciplinaire studententeams gewerkt aan intelligente en tot de verbeelding sprekende visies op de Upper Bay van New York.

Volgens de jury tonen de twaalf inzendingen een breed scala aan toekomstperspectieven voor de Upper Bay. De plannen zijn in drie categorieën te verdelen: programmatische voorstellen voor het nieuwe waterpark van New York; waterstaatkundige voorstellen waarbij de bescherming tegen het water vooropstaat; en dynamische voorstellen waarin het water wordt gebruikt als katalysator voor nieuwe ontwikkelingen.

Het winnende plan 'Red Point Park' kiest ook voor een nieuwe ontwikkeling waarbij het water centraal staat. Uit het juryrapport: 'Het plan laat een nieuwe manier zien waarop havenfrontontwikkelingen tot stand kunnen komen. Er worden nieuwe ontspannen zones (Red Point Parks) tussen stad en water gemaakt waarin de dynamiek van de delta wordt opgenomen. In deze zone ontstaan verschillende natuurlijke oevers waar allerlei nieuwe ontwikkelingen toegelaten worden.'


vlnr: Eglé Suminskait?, Simona Serafino, Marit Janse, Jacques Abelman, Txell Blanco Diaz, Aart Oxenaar

Aan de prijsvraag deden twaalf studententeams, bijgestaan door zes consultants die tijdens het project geraadpleegd konden worden: Luc Vrolijks (Urban Progress), Thomas Oles (lector Living Landscape AvB), Lodewijk van Nieuwenhuijze (H+N+S), John Lonsdale (John Lonsdale Architect), Ronald Rietveld (Rietveld Landscape) en Jeroen Aerts (VU Institute for Environmental Studies). De jury bestond uit Aart Oxenaar, Machiel Spaan, Marieke Timmermans en Cees van der Veeken (Lola Landscape Architects).

Expositie in Arcam
De plannen zijn nog te zien tot 19 februari in undefinedArcam, Prins Hendrikkade 600 te Amsterdam. De expositie vormt voor ARCAM een opmaat tot het project ‘Glimpses’ dat deze zomer in samenwerking met het New Yorkse architectuurcentrum wordt georganiseerd.

Delen