Tentoonstelling Jos. Bedaux in Academie van Bouwkunst

Gepubliceerd op

Op vrijdag 11 februari opende in de Academie de tentoonstelling 'Jos. Bedaux - traditie en moderniteit'. Deze tentoonstelling is onderdeel van de manifestaties rond het 100ste geboortejaar van de Nederlandse architect Jos. Bedaux (1910-1989). De tentoonstelling wordt afgesloten met een symposium op donderdag 17 maart.

 

Op vrijdag 11 februari opende in de Academie de tentoonstelling 'Jos. Bedaux - traditie en moderniteit'. Deze tentoonstelling is onderdeel van de manifestaties rond het 100ste geboortejaar van de Nederlandse architect Jos. Bedaux (1910-1989). De tentoonstelling wordt afgesloten met een symposium op donderdag 17 maart.

De begrippen traditie en moderniteit lijken in de Nederlandse architectuurgeschiedenis twee aparte werelden te representeren. Een architect is het een, of het ander. Jos Bedaux (1910-1989) was beide.

Traditie staat bij Bedaux voor het ambacht van het maken. Moderniteit voor de reflectie via het ontwerp op de veranderende opgaven en steeds nieuwe middelen en mogelijkheden in de bouw. De tegenstrijdigheden en de nieuwe syntheses die dit oplevert maken zijn werk uiterst actueel.

De Academie van Bouwkunst vestigt daarom graag de aandacht op een selectie uit zijn oeuvre - dat voor het eerst wordt getoond in Amsterdam. De tentoonstelling maakt deel uit van de manifestaties rond het 100ste geboortejaar van Bedaux en werd eerder getoond in een van diens meesterwerken, het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg. Aan dit gebouw wordt in de tentoonstelling speciale aandacht besteed.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Jos. Bedaux, Tilburg.

Tijdstip en locatie
De tentoonstelling is te bezichtigen van 11 februari tot 18 maart 2011 op en om de Binnenplaats van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213, 1011 PG te Amsterdam. Geopend op maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur. Toegang is gratis.

Symposium
Op donderdag 17 maart a.s. wordt in de Academie een symposium georganiseerd over de betekenis van het werk van Bedaux. Aanvang 20.00 uur in de Hoge Zaal. Toegang gratis. Met: Frans Bedaux, Jacq. de Brouwer, Arjen Oosterman, Aart Oxenaar en Jan Peter Wingender. Zie de agenda voor meer informatie.

Publicatie
In het 100ste geboortejaar van Jos. Bedaux verscheen bij BONAS het boek Jos. Bedaux (1910-1989). Architect. Het boek is verkrijgbaar bij de Academie van Bouwkunst voor de speciale prijs van €29,50.


Delen