AHK-studenten winnen MediaCultuurprijs 2011

Soraya Welvaart (midden) neemt de prijzen in ontvangst; links jurylid Joske van Zomeren, rechts Karlijn Muller

Soraya Welvaart (midden) neemt de prijzen in ontvangst; links jurylid Joske van Zomeren, rechts Karlijn Muller

Gepubliceerd op

De beste lessenserie op het gebied van actuele kunst en media-educatie is dit jaar ontworpen door de studenten Rianne Sponselee en Soraya Welvaart van de Academie voor Beeldende Vorming. Met hun lessenserie 'Rewind & Remix' wonnen zij de MediaCultuurprijs 2011.

De beste lessenserie op het gebied van actuele kunst en media-educatie is dit jaar ontworpen door de studenten Rianne Sponselee en Soraya Welvaart van de Academie voor Beeldende Vorming. Met hun lessenserie Rewind & Remix wonnen zij de MediaCultuurprijs 2011.

De MediaCultuurprijs wordt uitgereikt in het kader van het project MediaCultuur: Kunst als mediacoach, dat als doel heeft om kunstdocenten op te leiden in het ontwikkelen en geven van kunstlessen op het snijvlak van actuele kunst en media-educatie. Kunstdocentenopleidingen uit het hbo werken daarbij samen met Nederlandse (media)kunstinstellingen om 'mediawijsheid' tot onderdeel te maken van de kunstvakken in het onderwijs. Het project staat onder leiding van Emiel Heijnen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De jury van de MediaCultuurprijs bestond dit jaar uit Joske van Zomeren en Karlijn Muller.

In totaal hebben zo'n 100 studenten een module MediaCultuur gevolgd aan zes instellingen: Minerva, ArtEZ, de Willem de Kooning Academie, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het ontwerpen van een mediawijze kunstzinnige lessenserie vormt de meesterproef van deze module.

In de winnende lessenserie van Rianne Sponselee en Soraya Welvaart maken leerlingen via afwisselende opdrachten kennis met theorie omtrent piraterij, samaritanen, copyright, prosumers etc. Zo bewerken ze een logo en herfilmen ze een scène uit een bestaande film, geïnspireerd door de film Be Kind Rewind.

Uit het juryrapport: "De winnende lessenserie is bijzonder goed uitgevoerd. Het gebruikte bronnenmateriaal wordt in het lesmateriaal van de leerlingen uitgebreid, helder en compleet omschreven. Er worden aansprekende voorbeelden getoond met toegankelijke en waardevolle theoretische teksten. Er zit een grote mate van afwisseling in de lessenserie. Het lesmateriaal is professioneel en aantrekkelijk vormgegeven. Docenten en leerlingen zullen met veel plezier gebruik kunnen maken van de lessenserie."

De beste lessenseries worden geredigeerd en zullen binnenkort worden toegevoegd op de website www.mediacultuur.net. Rianne Sponselee en Soraya Welvaart wonnen bovendien een mediapakket ter waarde van 100 euro.

Delen