De drie musketiers: Academie 2.0. Input 1982-1986 > output 1986-2011

Gepubliceerd op

Koptekenen, aquarel, buitenstudies: het zijn slechts een paar van de die de studenten van nu niet meer op de kunstacademies leren. Is dat erg? Wat kun je als kunstenaar eigenlijk met die kennis en vaardigheden? Drie kunstenaars die de klassieke vakken nog wel hebben gehad hebben gekeken of in hun recente oeuvre iets is terug te vinden van die oude academische lesstof. Het resultaat is te zien in het weekend van 11 tot 13 maart in de nieuwe NO Gallery.

 Koptekenen, aquarel, buitenstudies: het zijn slechts een paar van de die de studenten van nu niet meer op de kunstacademies leren. Is dat erg? Wat kun je als kunstenaar eigenlijk met die kennis en vaardigheden? Drie kunstenaars die de klassieke vakken nog wel hebben gehad hebben gekeken of in hun recente oeuvre iets is terug te vinden van die oude academische lesstof. Het resultaat is te zien in het weekend van 11 tot 13 maart in de nieuwe NO Gallery.

Wat leer je op de academie?
Wat heb je eraan?
Wat doen verschillende mensen met dezelfde informatie?

Van 1982 tot 1986 zaten Ralph de Lange, Robert Smit en Serge Verheugen als hechte vrienden op de kunstacademie. De Drie Musketiers. Zij kregen les in een lange rij redelijk klassieke vakken zoals koptekenen, aquarel, stilleven, etsen en buitenstudies. Inmiddels prijkt geen van deze vakken nog op het curriculum van de academie. Nieuwe inzichten in kunst, techniek en onderwijsbeleid zijn gekomen (en zullen ook wel weer eens gaan).

Vandaag de dag hunkeren veel academie-studenten naar ambachtelijke vakbekwaamheid. De vraag is dan ook: werd de klassieke scholing wel of niet terecht weggesaneerd? Heeft die misschien nooit gedeugd? Leidt een klassieke scholing op tot goede kunstenaars? Gaan de mannen met hun tijd mee, lopen ze vooruit of leven ze wellicht geheel terecht in een rijk en productief maar ver verwijderd universum?

In het weekend van 11 tot 13 maart kijken de 3 kunstenaars in de nieuwe NO Gallery of er in hun recente oeuvre iets is terug te vinden van de oude academische lesstof. De relatie is soms zonneklaar maar vaak ook slechts met moeite te herleiden. Het overzicht toont het resultaat van scholing, hoe oeuvres ontwikkelen in een kwart eeuw en hoe drie individuen met dezelfde input totaal verschillende output genereren.

Over de kunstenaars
Naast hun kunstenaarspraktijk is Ralph de Lange tevens directeur van de Mix Academy en is Robert Smit directeur van de Academie voor Beeldende Vorming van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Serge Verheugen werkt fulltime als beeldend kunstenaar en voert regelmatig grote werken in de openbare ruimte uit.

Tijd en locatie
De opening is op vrijdag 11 maart van 17.00 - 20.00 uur met cabaretier Coen Jutte.
Zaterdag 12 en zondag 13 maart geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

NO Gallery
Kromboomsloot 8
Amsterdam

Delen