Erfgoedarena maart 2011: Het kan me gestolen worden. Diefstal door medewerkers in het erfgoedveld

Gepubliceerd op

In de media horen we weinig over diefstal door vrijwilligers, beveiligers of medewerkers. Een uitzondering hierop was het Stadsarchief Amsterdam, dat onlangs in het nieuws verscheen vanwege de diefstal van een aantal waardevolle documenten. De organisatie zocht wel zelf de publiciteit op. Wat leverde dat op? En zijn er afdoende maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen?

 

Diefstal komt in alle sectoren van de samenleving voor, ook in erfgoedinstellingen. Bijna elke organisatie heeft ervaring met pijnlijke incidenten waarbij iets is meegenomen door een vrijwilliger, een beveiliger of een medewerker.Hoe gaat een erfgoedinstelling om met de ontdekking van interne diefstal? Welke argumenten liggen ten grondslag aan de beslissing om wel of niet te kiezen voor aangifte bij de Politie? Wanneer worden de media ingeschakeld? Hoe zorg je ervoor dat de journalistiek op de loop gaat met het nieuws? Of is het toch beter om intern overeen te komen dergelijke incidenten geen openbare aandacht te geven?

Praat daarom met ons mee op woensdag 16 maart aanstaande. Tijdens het debat worden live-opnames gemaakt die ook direct terug te zien zijn.
Bekijk de live-uitzending hier

Sprekers

  • Emmy  Ferbeek, Hoofd Collectie bij het Stadsarchief Amsterdam
  • Hannah Pennock, Coördinator Kenniscentrum Veiligheidszorg Cultureel Erfgoed
  • Steph Scholten, Directeur van de Divisie Erfgoed van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam

Het debat vindt plaats onder leiding van Imre Vegh van Debat.nl, een zeer ervaren debater en een graag geziene moderator.

Locatie voor het debat is de aula van de Reinwardt Academie te Amsterdam. Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Erfgoed Nederland.

Tijd en locatie
woensdag 16 maart 2011, 20.00 uur
Reinwardt Academie
Dapperstraat 315, Amsterdam

De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema's.

Delen