Oudstudenten Filmacademie in spotlights Go Short

Gepubliceerd op

Drie succesvolle Nederlandse regisseurs en oudstudenten van de Filmacademie Arne Toonen, Hanro Smitsman en Danyael Sugawara staan in de spotlights in het programma Dutch Talent van het Go Short Film festival (16-20 maart, Nijmegen).

 

Op de openingsavond op 16 maart beleeft Danyael Sugawara’s nieuwe film Na U zijn wereldpremière. Go Short is hét festival in Nederland voor de korte film.

Wereldpremières van Nederlands talent
Prijswinnende filmmakers Arne Toonen, Hanro Smitsman en Danyael Sugawara en hun oeuvre korte films staan in de schijnwerpers in het programma Dutch Talent. Samen maken zij een vuist voor de korte film, want, zo stelt Gouden Beerwinnaar Hanro Smitsman, “een groot schilderij maakt ook niet per definitie meer indruk”. Samen met producent Paul Ruven maakte Danyael een nieuwe film, die op de festivalopening zijn wereldpremière beleeft. Met de lowbudgetfilm Na U maakt de regisseur een statement tegen de bezuinigingen op cultuur en wist hiervoor een indrukwekkende cast te strikken: Monic Hendrickx, Renée Fokker en Jaap Spijkers. In de Nederlandse competitie vindt onder andere de wereldpremière van Schipper & Zoon (Loeske Bult) plaats, zien we de nieuwste film van Erwin Olaf (Dawn) en wordt winnaar van de Filmprijs van de Stad Utrecht op het NFF 2010 Bukowksi (Daan Bakker) vertoond .

CineCrowd
Het nieuwe crowd-funding platform CineCrowd, waarbij publiek zelf in films kan investeren, is op Go Short aanwezig met pitches en een promoteam. Hiermee is de eerste publieksmarkt op een filmfestival een feit. CineCrowd maakt het voor filmmakers mogelijk om hun filmidee te presenteren en liefhebbers krijgen de unieke kans om betrokken te zijn bij de filmproductie. Talent krijgt ruim baan en de bezoeker krijgt nieuwe, onderscheidende films te zien, die anders niet gemaakt zouden worden. Afhankelijk van de donatie krijgt de filmliefhebber een 'reward' (bijvoorbeeld een DVD van de film, een VIP-première of een bezoek aan de set) en de filmmaker de kans om zijn film te realiseren.

Europese competitie
Van landingen op vreemde planeten in de one-taker Landing on Alpha 46 volgt de bezoeker in Tussilago van Jonas Odell, bekend van de Franz Ferdinandvideoclip Take Me Out, het levensverhaal van het Zweedse liefje van een terrorist in de jaren tachtig. Maar Go Short staat niet alleen voor live action, het festival brengt ook adembenemende animatiefilms, videoclips en commercials. In het door animatietrio Job, Joris en Marieke samengestelde Stop-motionprogramma passeren niet alleen klassiekers als Vincent (Tim Burton, 1982) en Tulips Shall Grow (George Pal, 1942) de revue, maar worden tevens videoclips van onder andere Tim Knol en Nobody Beats the Drum vertoond. Ook ontbreekt het niet aan Space Invaders, Donkey Kong, Tetris en de 3d-animatiefilm The External World (David O’Reilly), die onder andere in Clermont-Ferrand en op Sundance 2010 in de prijzen viel.

BAFTA-winnaar
In de studentencompetitie Breaking Shorts is voor het eerst in Nederland The Eagleman Stag van Mikey Please te zien. Deze film met alleen maar piepschuimfiguren leverde hem dit jaar de BAFTA voor Best Animation Short op. Tot slot biedt Go Short een verfrissende selectie Portugese shorts, een heuse Libdubworkshop voor kids, expo’s, feestjes en meer.

Online Competitie
Voor iedereen die niet kan wachten tot 16 maart is er nu al de Online Competitie. Op de website www.goshort.nl/online zijn tien shorts te zien, waaronder publieksfavoriet van Clermont-Ferrand Suiker (Jeroen Annokkeé). Het publiek bepaalt wie de Go Short biosAgenda Online Award. Stemmen kan nog tot en met 15 maart. De films zijn tot en met 31 maart op de website te zien.

Het volledige programma is te vinden op www.goshort.nl.
De trailer is te bekijken via http://www.youtube.com/watch?v=Qhk2xQAV73U.D

Delen