Capita Selecta met Koen van Velsen

Gepubliceerd op

Koen van Velsen houdt op donderdag 14 april de derde lezing in de reeks capita selecta over vakmanschap en materiaalgebruik in de architectuur. Architecten en ontwerpers praten in deze reeks over hun passie voor een bepaald materiaal en de wijze waarop ze dit materiaal verwerken in hun ontwerp.


Koen van Velsen is Spoorbouwmeester. Hij ontwikkelt het Spoorbeeld, dat is de visie over hoe zaken rondom het spoor er uit dienen te zien. Het Spoorbeeld is ontwikkeld in het belang van de reizigers. De Spoorbouwmeester ontwierp het nieuwe station van Breda. ‘Als mensen het niet erg vinden dat hun trein te laat komt,’ zegt Van Velsen,’is mijn ontwerp geslaagd.’ Eerder tekende hij o.a. voor het ontwerp van de Nederlandse Film en Televisie Academie, het Entreegebouw van Paleis Het Loo en het spectaculaire gebouw van Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal bij Arnhem dat met prijzen overladen werd: de BNA Gebouw van het Jaar Prijs 2010, de Dutch Design Award voor het interieur en een nominatie voor de Mies van der Rohe Award.
Karakteristiek voor zijn ontwerpen is het gebruik van veel verschillende contrasterende materialen. Publieke optredens van Koen van Velsen zijn schaars, want ‘over architectuur is niets te zeggen’. Voor de Academie maakt hij aanstaande donderdag graag een uitzondering.

The Hand of the Maker
In deze reeks praten architecten en ontwerpers over hun passie voor een bepaald materiaal, zoals vilt, hout en bamboe, en de wijze waarop ze dit materiaal verwerken in hun ontwerp. In mei staan nog drie afleveringen op het programma: Claudy Jongstra en Marleen Engbersen (12/05), Elena Barthel (19/05) en Peter Fattinger (26/05).

Tijdstip en locatie
De lezingen vinden plaats op donderdagavond, aanvang 20.00 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 te Amsterdam. Toegang gratis. Voertaal is Nederlands.

Delen