Jet de Ranitz nieuwe voorzitter College van Bestuur AHK

Jet de Ranitz (foto: Joris-Jan Bos)

Jet de Ranitz (foto: Joris-Jan Bos)

Gepubliceerd op

Jet de Ranitz is sinds 1 april 2011 de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur. Zij volgt Olchert Brouwer op, die met pensioen is gegaan. De Ranitz was tot voor kort zakelijk directeur en voorzitter van het bestuur van het Nederlands Dans Theater (NDT).

 

Jet de Ranitz (Den Haag, 1970) was sinds 2006 als zakelijk directeur eindverantwoordelijk voor strategie, beleid en bedrijfsvoering van het Nederlands Dans Theater. Tevens was zij lid van het bestuur van het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal. Zij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de artistieke en zakelijke visie rond de nieuwe huisvesting van het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de gastprogrammering van het Lucent Danstheater.

De Ranitz zet zich in voor het culturele veld: zij was onder meer voorzitter van het Jeugdcultuurfonds en was bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen en van het DOD, de brancheorganisatie voor de dans (nu NAPK). Als vice-voorzitter van de Commissie Cultuurprofijt (2007-2008) en lid van de Adviescommissie Inkomstennorm Cultuur (2009) bracht zij advies uit aan de Minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over respectievelijk cultureel ondernemerschap en een in te voeren norm voor eigen inkomsten voor de culturele sector.

In november 2010 trad De Ranitz toe tot de Raad van Toezicht van het Institut Néerlandais in Parijs en de selectiecommissie t.b.v. werving adviseurs Fonds Podiumkunsten. Zij is lid van de Bestuurscommissie Kunstvakonderwijs en van de Bestuurlijke Werkgroep Bekostiging, beide van de HBO-Raad. Daarnaast is zij lid van de 'Club van 28', de adviesraad van NOC-NSF voor Olympische sportontwikkeling, en is zij mentor in het FNV-project Vrouwen naar de top.

Vóór haar aantreden bij Nederlands Dans Theater was De Ranitz directeur van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.

Dolf van den Brink, voorzitter Raad van Toezicht, over de benoeming: 'Wij zijn erg trots dat we met Jet de Ranitz een nieuwe voorzitter hebben benoemd die haar sporen heeft verdiend in de culturele sector én ervaring heeft in het hoger onderwijs. Zij beschikt over een breed netwerk in cultuur en politiek en is een ervaren speler in het politieke en maatschappelijke krachtenveld. Daardoor zal zij in de komende tijden een bijzonder geschikte belangenbehartiger voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten zijn.'

Delen