Voorjaarsdag ICOM Nederland: De sociale rol van musea

Gepubliceerd op

Op maandag 16 mei aanstaande vindt in de Reinwardt Academie de jaarlijkse algemene ledenvergadering en samenkomst van ICOM Nederland, het nationale comité van de International Council of Museums plaats. In het programma van deze voorjaarsdag staat de sociale rol van musea centraal. Het programma is samengesteld en georganiseerd in samenwerking met de Academie.

 

Begin dit jaar ontvingen de leden van ICOM Nederland het boek Sense and Sensitivity. The Dutch and Delicate Heritage Issues en de tekst van de Shanghai Declaration – uitkomst van een debat, georganiseerd tijdens de General Conference 2010, in samenwerking met ICOM China en ICOM Zuid-Afrika. Deze Shanghai Declaration verklaart dat musea de erkenning van onderlinge verschillen en interculturele communicatie niet passief mogen consumeren, maar actief moeten promoten vanuit hun engagement met een divers publiek. Maar wat betekent die Declaration in de praktijk? Wie moeten musea eigenlijk bedienen? Wie bepaalt dat? Wat is hun sociale rol en hoe kunnen ze die vervullen? Wat zijn de kansen, wat de valkuilen?

Programma
Na de Algemene Ledenvergadering in de ochtend en een gezamenlijke lunch, wordt in de middag ingegaan op de sociale rol van instellingen aan de hand van twee onderwerpen: ouderen die met zgn. reminiscentieprogramma’s in verpleeghuizen in groepsverband herinneringen ophalen aan de hand van cultureel erfgoed en stadsmusea die de toevoeging ‘historisch’ uit hun naam hebben verwijderd.

De sessie wordt geopend met een column door Marius Rietdijk, gemeenteraadslid van de VVD in Amstelveen, portefeuille cultuur. Daarna wordt onder leiding van Léontine Meijer, docente Erfgoedtheorie aan de Reinwardt Academie, gediscussieerd met onder andere Vibeke Roeper (Cultureel Erfgoed Noord-Holland), Caroline Matla (Landschap Erfgoed Utrecht), Floriëlle Ruepert (Erfgoed Nederland), Hans Walgenbach (Museum Rotterdam), Antoinette Visser (Haags Historisch Museum), Paul Spies (Amsterdam Museum). De aanwezige studenten en deelnemers vertrekken naar het NiNsee, het kenniscentrum over het Nederlandse slavernijverleden, of de tentoonstelling ‘Buurtwinkels’ in de het Turks koffiehuis, een dependance van het Amsterdam –voorheen Historisch- Museum. De afsluitende borrel vindt plaats in de Reinwardt Academie.

Meer informatie
www.icomnederland.nl

Delen