Marjolein van Damme exposeert op Fotofestival Naarden

Gepubliceerd op

Marjolein van Damme, derdejaarsstudente aan de Academie voor Beeldende Vorming, exposeert tijdens het Fotofestival Naarden 2011 met haar fotoserie 'Krakelingen'. Het hoofdthema van het FotoFestival dat van 21 mei tot en met 19 juni plaats vindt is Let's Face It - Portraits of Dutch Photography.

Marjolein van Damme, derdejaarsstudente aan de Academie voor Beeldende Vorming, exposeert tijdens het Fotofestival Naarden 2011 met haar fotoserie 'Krakelingen'. Het hoofdthema van het FotoFestival dat van 21 mei tot en met 19 juni plaats vindt in Naarden is Let's Face It - Portraits of Dutch Photography.

Marjolein van Damme (Naarden, 1985) studeerde aanvankelijk fotojournalistiek en werkte van 2006 tot 2008 als redacteur/researcher voor Villa Achterwerk van de VPRO. Sinds 2008 volgt zij de opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving met als specialisatie nieuwe media / fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming.

Over Krakelingen
Marjolein van Damme zegt over het onstaan van de fotoserie: “Ik woon in Amsterdam, waar het vinden van een goed onderkomen voor een leuke prijs een moeizame opgave is. Zo belandde ik na vele verhuizingen, oneerlijke huisbazen, hoge huren en weinig resultaat, op ‘straat’.

Deze mensen, woonachtig in een kraakpand, gaven mij een vrijblijvende woonplek. Een onverwacht huis maar ook een spannende plek. Ik had immers geen andere oordelen dan de vooroordelen over krakers. De vooroordelen verdwenen snel, hier woonden lieve mensen, ze gaven mij een veilig gevoel en dat op een heel onveilige plek.

Deze veiligheid wilde ik proberen te vangen door het maken van foto’s. Een doorgaans traditioneel portret liet deze veiligheid, mijns inziens, niet goed zien. Daarom koos ik voor het bed. De omgeving waarin ieder mens kwetsbaar, eerlijk en veilig is. Alle bewoners lieten mij toe en gaven zich over. Met als resultaat deze portretreeks.”

Fotofestival Naarden 2011
Tijdens de twaalfde editie van het festival zijn op diverse binnen- en buitenlocaties in Naarden series te zien van talenten en gevestigde namen zoals Ingrid Baars, Henk Bleeker, Marjolein van Damme, Karoly Effenberger, Janus van den Eijnden, Freudenthal/Verhagen, Niels Helmink, Dindi van der Hoek, Cornelie de Jong, Flokje van Lith, Bas Losekoot, Torben Raun, Mike Roelofs, Martin Roemers, Jan Stel, Sander Troelstra, Alice Wielinga en Veysi Yildirim.

In de Grote Kerk hangt werk van Joost van den Broek, Koos Breukel en Stephan Vanfleteren. De drie topfotografen, voor het eerst samen op een tentoonstelling, namen ieder op hun wijze dezelfde thema's als onderwerp. Daardoor reflecteren zij op elkaars werk en worden de beelden extra versterkt. In de kerk zijn bovendien series te zien van de vrouwelijke fotografen Marie Cécile Thijs, Lieve Prins en de net afgestudeerde Susanne Reuling.

Het hoofdthema van het FotoFestival Naarden 2011 is Let's Face It - Portraits of Dutch Photography. Afgeleide thema's zijn Famous Heads, Just Me, Second Skin en Photoshop Mania. Andere onderdelen van het festival zijn hoogtepunten van National Geographic, beelden van het Spaarnestad Archief, een fotoboektentoonstelling bij de Kees Scherer Prijs en een expositie van genomineerden voor de Akademie Vogue Award Fotostyling.

Meer informatie
fotofestival Naarden

Foto's Marjolein van Damme

Delen