Reinwardt Academie publiceert 'De oorlog als beleving'

Gepubliceerd op

Tijdens de vierde Reinwardt Memorial Lecture op 26 mei 2011 is de publicatie 'De oorlog als beleving' van Rob van der Laarse verschenen. Het boekje is een bewerking van de Reinwardt Memorial Lecture 2010, waarin Van der Laarse ingaat op de musealisering en enscenering van Holocaust-erfgoed.

 

Van der Laarse is bijzonder hoogleraar Erfgoed van de Oorlog op de Westerbork-leerstoel aan de Vrije Universiteit en universitair hoofddocent Erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam. De afgelopen jaren heeft hij zich uitgebreid beziggehouden met de herinnering aan en het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. In mei 2010 hield hij over dit onderwerp de derde Reinwardt Memorial Lecture. 

Peter van Mensch: 'In erfgoedtheoretische zin bevindt Holocaust-erfgoed zich op de grens van oud en nieuw erfgoed waar persoonlijke herinneringen gemengd zijn met een geïnstitutionaliseerde collectieve herinnering. Juist in zo’n situatie komen de dilemma's van toe-eigening en vermarkting scherp naar voren.'

De Reinwardt Memorial Lecture is vernoemd naar Caspar Reinwardt (1773-1854), een geprezen wetenschapper en bestuurder die tevens de naamgever is van de Reinwardt Academie. Jaarlijks wordt een gastspreker uitgenodigd die een belangrijke en duurzame bijdrage levert aan de gedachtevorming over erfgoed en erfgoedinstellingen.

De Reinwardt Memorial Lecture 2011 werd verzorgd door Laurajane Smith.

De oorlog als beleving. Over de musealisering en enscenering van Holocaust-erfgoed (ISBN 9789071681158, 88 pagina's) door Rob van der Laarse. Meer informatie via het lectoraat Cultureel erfgoed, Wilma Wesselink, e-mail: wilma.wesselink@ahk.nl.

Delen