Reinwardt Memorial Lecture. 'Critical Heritage Studies en musea – een synthese in aantocht'

Gepubliceerd op

LauraJane Smith gaat in de Reinwardt Memorial lezing op 26 mei in op de zich ontwikkelende interdisciplinaire synthese die ten grondslag ligt aan wat velen Critical Heritage Studies noemen. Deze synthese begint te leiden tot een deconstructie van wat men tot nog toe museum- of erfgoedstudies noemde– doordat inzichten uit memorystudies, public history, toerismeonderzoek, antropologie, sociologie, geografie en culturele studies op allerlei nieuwe manieren gecombineerd worden.

LauraJane Smith gaat in de Reinwardt Memorial lezing op 26 mei in op de zich ontwikkelende interdisciplinaire synthese die ten grondslag ligt aan wat velen Critical Heritage Studies noemen. Deze synthese begint te leiden tot een deconstructie van wat men tot nog toe museum- of erfgoedstudies noemde– doordat inzichten uit memorystudies, public history, toerismeonderzoek, antropologie, sociologie, geografie en culturele studies op allerlei nieuwe manieren gecombineerd worden.

Conceptualiseringsvormen van erfgoed waarin de oude definities losgelaten worden die gebaseerd waren op traditionele materiële cultuur, en die erfgoed omschrijven als cultureel proces van betekenisgeving, zijn van cruciaal belang voor het begrijpen van het culturele, sociale en politieke werk dat musea verrichten in de samenleving.

Laurajane Smith zal enkele van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van Critical Heritage Studies bespreken en illustreren hoe dergelijke ontwikkelingen beïnvloed zijn door, maar ook zelf invloed uitoefenen op ons begrip van de culturele rol van musea. Ter illustratie van het betoog, zal zij gebruik maken van gegevens uit bezoekersonderzoek uit musea in Australië en Engeland.

Tijd en locatie
Reinwardt Academie, Dapperstraat 315
26 mei, 14.30 - 15.30

De toegang is vrij. Aanmelding wordt op prijs gesteld. U kunt zich aanmelden bij Wilma Wesselink via wilma.wesselink[EMAIL BESCHERMD]@[EMAIL BESCHERMD]ahk.nl.

Delen