Honderden studenten de straat op tegen bezuinigingsplannen

Gepubliceerd op

Enkele honderden studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten hebben vrijdag 24 juni op het plein voor de Theaterschool gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Zijlstra. Gekleed in zwarte T-shirts met witte kruisen lieten zij zich om 12.15 uur collectief op straat vallen, om het slagveld te symboliseren dat het kabinet in hun ogen aanricht. Voorafgaand aan de flashmob droeg Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zijn manifest 'Uit nutteloze noodzaak' voor.

Enkele honderden studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten hebben vrijdag 24 juni op het plein voor de Theaterschool gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Zijlstra. Gekleed in zwarte T-shirts met witte kruisen lieten zij zich om 12.15 uur collectief op straat vallen, om het slagveld te symboliseren dat het kabinet in hun ogen aanricht. Voorafgaand aan de flashmob droeg Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr zijn manifest Uit nutteloze noodzaak voor.

Kunststudenten in het hele land gingen vrijdag de straat op in het kader van de actie 'Kunst staat op straat'. De actie aan de AHK werd georganiseerd door mimestudente Anne Breure en toneelstudent Roderick Bredenoord. De twee zijn overweldigd door de grote opkomst: 'Afgelopen maandag kwamen we voor het eerst met zo'n twintig kunstvakstudenten in Utrecht bijeen. Binnen een week hebben we zo veel studenten kunnen mobiliseren – en niet alleen in Amsterdam, maar door het hele land.'

AHK-Collegevoorzitter Jet de Ranitz begrijpt de zorgen van de studenten. 'De staatssecretaris ontziet het onderwijs en de topinstellingen, maar snoeit de productiehuizen en de kleine gezelschappen allemaal weg. Studenten hebben die springplank juist nodig om de top te kunnen bereiken. Als je het brede fundament onder de piramide wegzaagt, stort de hele boel in.'

De actie bracht ook de studenten van de verschillende instituten van de AHK tot elkaar. Studenten van het Conservatorium van Amsterdam verzorgden muziek; Filmacademiestudenten legden de demonstratie vast op camera; en studenten Scenografie, Techniek en Productie van de Theaterschool bouwden de Muur voor Cultuur, als symbool voor het uitzicht van de kunstenaar op dit moment.

Lid van het College van Bestuur Bridget Kievits vindt het bijzonder dat de studenten zich zo snel hebben kunnen organiseren in wat altijd de drukste periode van het jaar is, de examentijd. Meer dan dat: 'Je ziet dat ze niet alleen maar protesteren, maar ook willen zoeken naar alternatieven. Ze denken na en praten over hun eigen toekomst, maar ook over de rol van kunst in de maatschappij, en de rol die zij daarin willen spelen.'

Binnen de muren van de AHK wordt de discussie over de toekomst van de kunstsector voortgezet. In de hal van de Theaterschool vond afgelopen week dagelijks Agora Now plaats, een initiatief van lector Kunstpraktijk Marijke Hoogenboom en artistiek leider van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling Gabriël Smeets.

Meer foto's op Facebook

Meer informatie
Dossier Cultuurbezuinigingen
www.kunststaatopstraat.nl
www.marsderbeschaving.nl

Foto's: Hanne Nijhuis

Foto's: Hanne Nijhuis

Delen