Prijzen Lichting 2011

Gepubliceerd op

Tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival zijn op dinsdag 27 juni diverse prijzen uitgereikt. 'Als ik jou niet had' won de VPRO Documentaire Prijs, 'Geen weg terug' de Nassenstein Startprijs, en de commercial 'Doe een wens' van Tim Kerbosch won de VCP-Kodak Student Commercial Award.

Tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival zijn op dinsdag 27 juni diverse prijzen uitgereikt. 'Als ik jou niet had' won de VPRO Documentaire Prijs, 'Geen weg terug' de Nassenstein Startprijs, en de commercial 'Doe een wens' van Tim Kerbosch won de VCP-Kodak Student Commercial Award.

VPRO-Documentaireprijs
De VPRO Documentaireprijs is toegekend aan de crew van 'Als ik jou niet had' (regie Anne-Marieke Graafmans). De VPRO riep de prijs vier jaar geleden in het leven voor de meest veelbelovende eindexamendocumentaire. De prijs werd uitgereikt door Marieke Schoenmakers,  directeur van de VPRO.

Uit het juryrapport: "De jury heeft gekozen voor de film waarbij ze de kwaliteit van de verschillende disciplines het meest evenwichtig vonden, wat zich vertaald in een zeer overtuigend resultaat. Als ik jou niet had is een prachtige filmische vertelling, een mooi opgebouwd verhaal over lief en leed. Een empatisch verhaal dat een lach maar ook ontroering brengt, maar daarbij nooit over de top gaat. Sterk camerawerk, uitstekend gemonteerd, goede sounddesign. Aan de filmacademie canon van mooie douchescènes, kan deze film zeker worden toegevoegd. "

De prijs bestaat uit een Golden Ticket voor de hele crew naar het Sheffield Doc/Fest in Engeland. Hier kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival.
Naar de VPRO-site


Nassensteinprijs
De Nassensteinprijs is een door Endemol Nederland beschikbaar gestelde prijs voor het beste fictie-eindexamenproject van de Nederlandse Film en Televisie Academie. De makers verdienen daarmee een geldbedrag van tweeduizend euro. Daarbij werd de film ‘Geen weg terug’ van regisseur Shariff Korver, uitvoerend producent Guusje van Deuren en scenarist Gert Altena verkozen tot winnaar.  

De jury van de Nassensteinprijs, bestaande uit Jef Nassenstein (oud-studieleider Geluid van de Filmacademie en promotor van Nederlands film- en televisietalent), Remco Kobus en Gillian Pagano Mirani (Endemol Nederland), loofde vooral de hoge kwaliteit van de drie-eenheid scenario-productie-regie.

Uit het juryrapport: “Een goed en zeer maatschappelijk relevant verhaal. Integer verteld. Een mooi samenspel tussen regie, scenario en productie. Krachtig in beeld gebracht. Doordringend en confronterend zonder te moraliseren’’.

Ook was er een bijzondere vermelding voor de film ‘Een bizarre samenloop van omstandigheden’. Met deze film toont de Filmacademie aan, zich -naast traditioneel drama- ook in grote mate te ontwikkelen in VFX en animatie.
Persbericht Endemol

VCP-Kodak Student Commercial Award
Voor de tiende keer organiseerde de Filmacademie in samenwerking met de VCP (Verenigde Commercial Producenten) het Commercialblok. Vierdejaars camerastudenten kregen de opdracht zelf een commercial te bedenken en te produceren.  De gastdocenten zijn afkomstig uit de reclamewereld: producers, regisseurs, D.O.P.’s, Sound Designers en editors.

De jury bestaande uit Taco Arts, Bas Pinkse, Rob van den Idsert en Jacques Vereecken koos unaniem voor 'Doe een wens' van Tim Kerbosch: "Vanwege het goede idee, het zorgvuldige camerawerk, de geloofwaardige regie, de bijna vanzelfsprekende montage, de ondersteunende muziek, en de emotie die het losmaakt. De liefde waarmee de film is gemaakt is voelbaar als je hem ziet".

De prijs bestaat uit twee rollen Kodak 35 mm te ontwikkelen bij CINECO. En verder: een busticket naar Cannes Lions 2012, het reclame festival waar duizenden films vertoond worden, een festivalpas en de opdracht daar een filmverslag van te maken.
Persbericht VCP

NCP Holland Publieksprijs
Er wordt nog één prijs vergeven tijdens het festival: de publieksprijs. De film met de meeste stemmen wordt bekroond met de NCP Holland Publieksprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op het eindexamenfeest.

Delen