Tentoonstelling over duurzame toekomst Amsterdam en New York

Gepubliceerd op

Vrijdag 17 juni vindt in ARCAM de feestelijke opening plaats van Glimpses 2040, een expositie van vijf Amsterdamse en vijf New Yorkse jonge ontwerpbureaus die gevraagd zijn om toekomstvisies te ontwerpen voor Amsterdam en New York. De ontwerpen werden eerder deze maand geëxposeerd in het Center for Architecture in New York.


De expositie gaat over de manier waarop beide metropoolregio's werken aan hun duurzame toekomst. Vijf Amsterdamse en vijf New Yorkse ontwerpbureaus (waaronder twee succesvolle oud-studenten van de Academie van Bouwkunst, Steven Delva en Dingeman Deijs) hebben toekomstvisies gemaakt voor de thema's BREATHING, EATING, WORKING, MOVING en DWELLING, thema's die refereren aan de basiscondities voor een leefbare stad.

De expositie toont tien metershoge visuals van deze ‘glimpses’ op de toekomst. De tekeningen en impressies vormen krachtige beelden die de statements van de ontwerpers ondersteunen. In hun visies wordt de toekomst van het dagelijks leven in Amsterdam en in New York bepaald door wereldwijde uitdagingen. Zij suggereren onder meer energieproducerende eilandenrijken, hoogwaardige netwerken, economische ontwikkelingen die gebaseerd zijn op de interactie tussen leren en werken, en een regio waarin voedselproductie en bijzondere woonvormen in hoge dichtheid de toenemende inwoneraantallen het hoofd bieden.

Gedurende de zomer staat in ARCAM de kennisuitwisseling rondom de duurzame stad centraal. Op 5 juli organiseert ARCAM een symposium getiteld 'Planning the future of New York and Amsterdam'. Tijdens het symposium worden het 'Structuurplan Amsterdam 2040' en 'PlaNYC 2030' met elkaar vergeleken, met bijdragen van o.a. Zef Hemel (Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam) (o.v.) en David Bragdon (Director of Long-term Plannning and Sustainability, NY).

'Glimpses 2040' is een samenwerkingsproject van ARCAM, Luc Vrolijks (Urban Progress) en het Center for Architecture AIA in New York. De expositie wordt geopend door Urban Trend Hunter Nathalie Jager (Urban Signature).

Tijdstip en locatie
Vrijdag 17 juni, 17.15 uur, ARCAM, Prins Hendrikkade 600, 1011 VX te Amsterdam. Toegang gratis.

Delen