Filmproducent biedt jonge producent vliegende start

Gepubliceerd op

Vrijdag 1 juli is tijdens het eindexamenfeest bekendgemaakt dat Edwin Goldman, productiestudent Lichting 2011, een bedrag van 10.000 euro ontvangt om zijn eigen productiebedrijf te starten. Het bedrag is beschikbaar gesteld door producent Petra Goedings van Phanta Vision.


Het bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van nieuwe projecten met regisseurs en scenaristen van de veelbelovende lichting 2011. De prijs is de vliegende start van Goldmans productiebedrijf Goldman Film onder de vlag van het Phanta Vision Producer Label. Goedings ziet in Edwin Goldman bij uitstek een cultureel ondernemer. Investering in zijn talent is volgens haar het antwoord op de komende ontwikkelingen in de filmsector.

Edwin Goldman is o.a. de creative producer van de eindexamendocumentaire 'Als ik jou niet had' van Anne-Marieke Graafmans, die afgelopen dinsdag de VPRO Documentaire Prijs won en afgelopen vrijdag de NCP Holland Publieksprijs. Het Parool schreef  “Beste documentaire, ontroerend.” NRC: “Onderhoudend, ontroerend, subtiel.” Trouw: “Prachtige documentaire met klasse.” Volkskrant: “Een knap in balans gehouden, opbeurende én dieptreurige film.”

Het Phanta Vision Producer Label werd in 2009 opgericht met als doel jonge producenten een sterke basis te bieden om zich te ontwikkelen als creatief producent en ondernemer. Keren Cogan was de eerste producent die haar eigen bedrijf startte. De samenwerking met Phanta Vision is reeds succesvol gebleken. Cogan kon direct aan de slag met de filmmakers waarmee zij afstudeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Dit leverde de Nederlandse inzending voor de Oscars op in de categorie korte film. Ook heeft zij steun gekregen van het Filmfonds voor de ontwikkeling van haar eerste speelfilm, met regisseur Peter Hoogendoorn met wie zij afstudeerde.

Goedings ziet vele kansen in de samenwerking met Cogan en Goldman:
“Als ervaren producent is het geweldig om samen te werken met een nieuwe generatie filmmakers. De combinatie van ervaring en vrij denken levert een enorme dynamiek op. Door als groep producenten samen te werken creëren we meer continuïteit en een groter blikveld.”

Ook Goldman is optimistisch over zijn toekomst als filmproducent: “Wat de politiek probeert af te dwingen op het gebied van cultureel ondernemerschap, is al jaren lang de gewoonste zaak in de filmsector. Het ‘Producer Label’ is hier een uitstekend voorbeeld van. Met de kans die ik geboden krijg door Phanta Vision, zie ik vele mogelijkheden om films te gaan en blijven maken in de toekomst.”

Phantavision - producerlabel

Delen