Imke Duijf wint Van Menschprijs voor beste erfgoedtheoretische scriptie

Gepubliceerd op

Met haar scriptie Expert Audiences in Museums heeft Imke Duijf de Pieter Jan Abraham van Menschprijs voor meest innovatieve scriptie op het gebied van erfgoedtheorie gewonnen. Duijf voerde binnen het British Museum een onderzoek uit naar een bijna vergeten groep: de expert-bezoekers van musea.

 

De Reinwardt Academie, de enige aanbieder van een bacheloropleiding Cultureel erfgoed in Nederland, reikt jaarlijks een prijs uit voor de beste scriptie. Dit jaar werd de prijs voor het eerst vernoemd naar Peter van Mensch, de eerste lector Cultureel erfgoed aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, die eerder dit jaar afscheid nam.

In haar scriptie reflecteert Imke Duijf volgens de jury op uitstekende alsook eigenzinnige wijze op het participatieparadigma binnen de erfgoedtheorie. Haar onderzoeksvraag naar het optimaliseren van het expertpubliek bij het British Museum geeft blijk van het vermogen vernieuwend te denken en de durf om buiten de geijkte paden te gaan.

Uit het juryrapport: "Deze scriptie slaat op geheel eigen wijze een nieuwe weg in het participatieparadigma en is erg theoretisch, zonder modellen te gebruiken. Erfgoedtheorie is niet het klakkeloos overnemen van modellen, of het maken van eigen modellen die vervolgens niemand begrijpt, nee, erfgoedtheorie is werken met bronnen, ze uit elkaar halen en er iets nieuws aan toevoegen en dat vooral met veel passie doen. De 'Van Mensch Erfgoedtheorie' uit zich op drie manieren: het identificeren van trends, het herkennen van weak signals en early warnings, en ten slotte het extrapoleren daarvan: het leggen van verbanden in ruimte en tijd, en het ontwikkelen van transparantie door kritische benaderingen. Dat heeft deze scriptie allemaal in zich.'

Download Expert Audiences in Museums (PDF)

zie ook
Lichting 2011 Reinwardt Academie presenteert zich online

Delen