Docente Scenario genomineerd voor Lira Scenarioprijs 2011

Jacqueline Epskamp

Gepubliceerd op

Jacqueline Epskamp, docente scenarioschrijven aan de Nederlandse Film en Televisie Academie is genomineerd voor de Lira Scenariopijs met haar telefilm De Fuik uit 2008. De prijs, waaraan een geldbedrag van €15.000 verbonden is, wordt op donderdag 15 september uitgereikt.

Jacqueline Epskamp, docente scenarioschrijven aan de Nederlandse Film en Televisie Academie is genomineerd voor de Lira Scenariopijs met de telefilm De Fuik uit 2008. De prijs, waaraan een geldbedrag van €15.000 verbonden is, wordt op donderdag 15 september uitgereikt.

De Fuik gaat over een strenggereformeerd gezin dat op de vlucht is. Uit angst dat zijn vier dochters net als zijn zonen uit huis worden geplaatst, raakt vader Groot in paniek en zwerft met zijn dochters van camping naar camping. Vader voelt zich in het nauw gedreven en gaat zijn gezin steeds meer tiranniseren. Als moeder op onverklaarbare wijze verdwijnt beseft dochter Simone, dat het leven van haarzelf en haar zusjes op het spel staat. Ze moet een uitweg vinden.

Het juryrapport zegt: De Fuik, over een Siebelinkachtige godsdienstwaanzinnige die met zijn gezin vlucht, is naargeestig, beklemmend, en waanzinnig suggestief. De wreedheden druppelen langzaam het plot in en de slot'scène met vader in het water is lyrisch, een bijna Bijbels beeld, dat je bijblijft.' De twee andere genomineerden zijn Tamara Bos en Mieke de Jong met Annie M.G. en Pietre Bart Korthuis, Franky Ribbens en Elbe Stevens met Penoza.

De Lira Scenarioprijs wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt aan het beste Nederlandse televisiedrama van de voorafgaande paar jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van vijftienduizend euro. De jury bestaat uit Ronald Plasterk (voorzitter), Hanneke Groenteman, Ivo van Hove, Geert Lageveen, en Cornald Maas. De bekendmaking van de prijswinnaar vindt plaats op donderdag 15 september 2011 om 16.00 uur in het West-Indisch Huis te Amsterdam.

Meer informatie
Nederlandse Film en Televisie Academie
Lira Scenarioprijs

Delen