Internationale masterclass met Joan Busquets

Gepubliceerd op

In november van dit jaar wordt de prestigieuze Erasmusprijs uitgereikt aan de stedenbouwkundig ontwerper Joan Busquets. Ter ere van die gelegenheid geeft Busquets van 17 tot en met 20 augustus 2011 een masterclass urban design aan de Academie van Bouwkunst.

 

Joan Busquets (1946) is een Catalaanse architect en stedenbouwkundige, vooral bekend vanwege zijn rol bij de spraakmakende projecten uit de jaren zeventig en tachtig om de Barcelonese openbare ruimte te transformeren. In Nederland maakte hij vele stedenbouwkundige plannen.

Tot 1975 studeerde en promoveerde Busquets aan de Universiteit van Barcelona.  Van 1983 tot 1989 werkte Busquets als het hoofd van de afdeling stedelijke planning voor het gemeentebestuur van Barcelona. Het meest belangwekkende project uit deze periode is zijn masterplan voor de Eixample, de door Cerdá (1815 - 1876) ontworpen uitbreiding van Barcelona. Zijn eerste grote project in Nederland had te maken met de Haagse Grotiusplaats (1992). In Helmond hielp Busquets bij de uitwerking van het centrumplan (2005). Verder ontwierp hij het stedenbouwkundig plan en het wijkcentrum voor de nieuwe Rotterdamse wijk Nesselande (2005). Ook is Busquets betrokken bij het plan voor de inrichting van de openbare ruimte na de bouw van de Delftse spoortunnel.

Masterclass
De masterclass vindt plaats van 17 tot en met 20 augustus in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 211-213, 1011 PG te Amsterdam. Aanmelden is niet meer mogelijk. De masterclass wordt georganiseerd door de Academie van Bouwkunst Amsterdam in samenwerking met de European Association for Architectural Education (EAAE) en wordt gesponsord door de Stichting Praemium Erasmianum.

Delen