Daar komt de bruid!

Gepubliceerd op

Op donderdag 22 september 2011 presenteerden ongeveer 35 studenten van de Academie voor Beeldende Vorming hun visie op het concept trouwjurk. Wat maakt een trouwjurk tot de jurk der jurken? De kleur, de omgeving, het materiaal, de vrouw die de jurk draagt of juist de partner die erbij hoort? Eigen creaties en topstukken worden getoond in een eigentijdse show. Het project maakt deel uit van een installatie van couturier Mart Visser, die dit jaar Kerkmeester van de Nieuwe Kerk is, met bruidsjurken van Nederlandse ontwerpers.

Op donderdag 22 september 2011 presenteerden ongeveer 35 studenten van de Academie voor Beeldende Vorming hun visie op het concept trouwjurk. Wat maakt een trouwjurk tot de jurk der jurken? De kleur, de omgeving, het materiaal, de vrouw die de jurk draagt of juist de partner die erbij hoort? Eigen creaties en topstukken werden getoond in een eigentijdse show. Het project maakt deel uit van een installatie van de Amsterdamse couturier Mart Visser, die dit jaar Kerkmeester van de Nieuwe Kerk is, met bruidsjurken van Nederlandse ontwerpers.

Van 26 augustus tot en met 2 oktober 2011 toont Mart Visser een voor De Nieuwe Kerk ontworpen installatie, die zich richt op Nederlandse couturiers van gisteren en vandaag. Voor Visser is De Nieuwe Kerk onlosmakelijk verbonden met het huwelijk, niet in de laatste plaats het Koninklijk huwelijk van 2002. Daarom koos Visser de mooiste voorbeelden van bruidscouture én een aantal kunstwerken van toonaangevende couturiers en beeldend kunstenaars.

In zijn rol als Kerkmeester toverde Visser De Nieuwe Kerk om in een ensemble van japonnen, modellen en zwevende installaties. De architectuur van de kerk was voor Visser leidend. Zelfs de zogenaamde nonnengalerij, hoog in de kerk, maakt deel uit van de installatie. Er is werk te zien van Edgar Vos, Frans Molenaar, Frank Govers, Max Heijmans, Dick Holthaus, Percy Irausquin, Jan Taminiau, Claes Iversen, Bibi van der Velden, Master and Creator/Simon de Boer, Anne de Grijff, Leonie Smelt, Pauline van Dongen, Mattijs van Bergen, Marga Weimans, Fong Leng en Mart Visser.

Zie ook
Website van de Nieuwe Kerk

Mart Visser

Delen