Debat over leegstand en herbestemming

Gepubliceerd op

Op donderdag 29 september organiseert de Academie samen met de Internationale Biënnale Leegstand en Herbestemming een voorbereidende bijeenkomst voor de biënnale die dit najaar zal plaatsvinden. Doel van de biënnale is om betrokken partijen te prikkelen om nieuwe denk en werkwijzen te ontwikkelen. Bij deze bijeenkomst worden 14 onderzoeksateliers gepresenteerd, waarna een debat plaatsvindt waarin een aantal gerelateerde onderwijsprojecten van de Academie aan bod komen.

 

De Internationale Biënnale Leegstand en Herbestemming is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Maastricht en Amsterdam. Op 29 september, de Amsterdamse dag van de Leegstand en Herbestemming, presenteren de deelnemende partijen 14 onderzoeksateliers die de ruggengraat zullen vormen van de biënnale die dit najaar van start zal gaan in Maastricht. Studenten kunnen op deze dag kennismaken met de projecten en zich aansluiten bij een atelier. Om de opgaven van de projecten extra scherpte te geven zullen deskundigen en vertegenwoordigers van de nieuwe generatie ‘herbestemmers’ reflecteren op de projecten.

Daarna volgt een debat waarin ook een aantal aan herbestemming gerelateerde onderwijsprojecten van de Academie aan bod komen, waaronder 'SmartCity Noord', de herprogrammering van leegstaande kantoorgebouwen en de transformatie van de Bijlmerflat Kleiburg. Frits Schoorl (directeur BNA) is de debatleider.

Sprekers
Beate Labuhn (TUD), Machiel Spaan (M3H Architecten / Academie van Bouwkunst), Willem van der Steen (Rochdale), Erik Rietveld (Rietveld Landscape), Madeleine Steigenga, Evert Verhagen (ReUse), Hans Vermeulen (DUS Architecten),

Tijdstip en locatie
Donderdag 29 september, 13.00 - 18.00 uur, in de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 te Amsterdam. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst. Stuur een e-mail aan info@biennaleherbestemming.nl o.v.v. Debat herbestemming en leegstand.

Programma
13.00 uur    inloop
13.30 uur    welkom
13.45 uur    reflectie op de onderzoeksateliers       
15.00 uur    start markt onderzoeksateliers
16.15 uur    pauze
16.30 uur    debat
18.00 uur    afsluiting

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Partners Biënnale (RCE/NPH, Maastricht en Amsterdam), Academie van Bouwkunst Amsterdam en BNA

Op 29 september vindt in de Brakke Grond nog een debat plaats over leegstand en herbestemming, met speciale aandacht voor erfgoed en ruimte. Het debat wordt georganiseerd door landschapsarchitect Steven Delva (alumnus van de Academie). Eric Luiten, deeltijdhoogleraar Erfgoed en Ruimtelijk Ontwerp aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft, is moderator.

Delen