Ed Spanjaard Artist in Residence bij opleiding Productie podiumkunsten

Gepubliceerd op

Dirigent Ed Spanjaard is vanaf september 2011 verbonden als Artist in Residence aan de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. Ed Spanjaard is één van de meest vooraanstaande dirigenten in Nederland en hij dirigeert zowel modern als klassiek repertoire. De tweedejaarsstudenten van de opleiding maken tijdens zijn residency kennis met het werk van de dirigent. Zij worden uitgedaagd Spanjaard te volgen in zijn visie op zowel de klassieke als moderne stukken, die hij in het najaar dirigeert.

 

Ed Spanjaard is de tweede Artist in Residence aan de opleiding Productie podiumkunsten. Hij volgt Paul Koek op, die van 2009-2011 als Artist in Residence aan de opleiding verbonden is geweest. De opleiding Productie podiumkunsten zet hiermee haar intensieve onderzoek voort naar hoe je je als aankomend productieleider verhoudt tot een bevlogen kunstenaar, hoe je je eigen visie hierop ontwikkelt en je positie hierin bepaalt. De studenten Productie podiumkunsten worden opgeleid als productieleiders, voorstellingsleiders en ‘creative producers’; hun veranderende rol in het culturele veld staat hierbij centraal.

Ed Spanjaard zal de thema’s van de muziekstukken met de studenten en docenten bespreken. De onderwerpen worden vervolgens verwerkt in verschillende workshops: kostuum, decor, video en geluid. De workshops resulteren tot een gezamenlijke eindpresentatie en individuele installaties door de studenten in december.

Over Ed Spanjaard
Ed Spanjaard kreeg zijn muzikale opleiding (piano en directie) aan het Conservatorium van Amsterdam en Guildhall School of Music and Drama in Londen.  Hij werkte vanaf 1973 als repetitor en assistent-dirigent in het Royal Opera House Covent Garden bij de Glyndebourne Festival Opera, het Koninklijk Concertgebouworkest en bij Leonard Bernstein en Herbert von Karajan.

In 2001 maakte hij met opmerkelijk succes zijn officiële debuut bij het Concertgebouworkest, dat hem sindsdien regelmatig heeft teruggevraagd. Als pianist heeft hij zich gespecialiseerd als liedbegeleider. Met het Nieuw Ensemble gaf hij talrijke (wereld)premières en op initiatief van het Nieuw Ensemble en Ed Spanjaard werd het Atlas Ensemble opgericht met muzikanten uit alle windstreken – Oost en West. Als operadirigent is Ed Spanjaard werkzaam geweest bij De Nederlandse Opera (Amsterdam), de Opéra National de Lyon, de Nationale Reisopera (Enschede), Opera Zuid (Maastricht) en “Opera in Ahoy” in Rotterdam, waar hij een aantal grootschalige producties leidde.  In 2008 begon Spanjaard met de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten in Enschede aan een serie opvoeringen van Wagners Ring des Nibelungen.

Over Het Artist In Residence (AIR) programma
Het Artist In Residence (AIR) programma is een programma van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Resultaten van het AIR-programma worden in- en extern onder de aandacht gebracht door middel van het periodiek tijdschrift ON AIR.

De resultaten van het Artist in Residence programma met Paul Koek zijn vastgelegd en gepubliceerd in: ‘Zij aan zij, rug aan rug, produceren in de podiumkunsten.’ Deze publicatie is te koop op onderstaande adressen:
www.theatreandfilmbooks.com
www.theaterboekwinkel.nl

Delen