Erfgoedarena september 2011: Collecties in barre tijden: kans of blok aan het been?

Lector Riemer Knoop

Gepubliceerd op

Collecties worden tegenwoordig vaak als een last ervaren. De zorg is moeilijker te financieren dan andere museale activiteiten, en hoe betaal je dat beheer als de overheid zich terugtrekt? Op woensdag 21 september staat Erfgoedarena stil bij het onderwerp 'Collecties in barre tijden'.

 

Musea worden gedwongen keuzes te maken. Door die druk worden de collecties vaker dan voorheen ervaren als een ‘blok aan het been’. Wanneer worden kritische grenzen bereikt? Gaat het depot in de uitverkoop in tijden van krapte? Wat betekent dat voor de Collectie Nederland? Hoe handelen collectiebeheerders in extreme gevallen?

Instellingen kunnen fuseren of collecties samenvoegen, afstoten of zelfs op de markt brengen. Fundamentele vragen over verwerving en de-accessie zijn bij musea en ook bij bedrijfscollecties actueel. Ook in de laatste decennia van de vorige eeuw speelden deze kwesties en kreeg het afstotingsbeleid in het Haags Gemeentemuseum onder leiding van Rudi Fuchs en de verkoop van een schilderij van Mark Rothko tijdens de verbouwing van Museum Boijmans Van Beuningen veel media-aandacht.

Met o.a. columnist Max Meijer (TiMe Amsterdam) en de sprekers:

  • Chris Ronteltap (directeur legermuseum Delft in fusie met Militaire Luchtvaart Museum)
  • Gerard de Kleijn (directeur museumgoudA)

Het debat staat onder leiding van Riemer Knoop, lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie en zelfstandig adviseur, en Sjoukje Kerman, die haar studie aan de Reinwardt Academie onlangs succesvol afsloot.

Online streaming
Volg de debatavond live via deze link.

Datum
21 september, 20.00 uur

Aanmelden
Locatie voor het debat is de aula van de Reinwardt Academie te Amsterdam. Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Erfgoed Nederland.

Route
De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema's.

Delen