Jeanne van Heeswijk wint Amerikaanse prijs

Foto: Joost Bataille
Gepubliceerd op

Jeanne van Heeswijk krijgt dit jaar de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change. Deze Amerikaanse prijs is bedoeld voor een artiest wiens werk als doel heeft sociale gerechtigheid te promoten. Van Heeswijk is sinds januari 2011 als Artist in Residence aan de Academie verbonden waar zij leiding geeft aan verschillende kunstprojecten.

Jeanne van Heeswijk krijgt dit jaar de Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change. Deze Amerikaanse prijs is bedoeld voor een artiest wiens werk als doel heeft sociale gerechtigheid te promoten. Van Heeswijk is sinds januari 2011 als Artist in Residence aan de Academie verbonden, waar zij leiding geeft aan verschillende kunstprojecten.

In januari gaf Van Heeswijk leiding aan een winterworkshop in de Deltapoort-regio waar zij met 140 eerste- en tweedejaarsstudenten aan vernieuwende visies op fietsgebruik, fietsroutes en fietsbewegingen heeft gewerkt. In februari en maart verzorgde zij de programmering van een reeks Capita Selecta: zes publiekslezingen rondom thema's waarmee ze zich in haar kunstpraktijk intensief bezighoudt: het radicaliseren van lokale economieën, sociale gerechtigheid en migratie. De titel van de reeks was: ‘Radicalizing the local: agonistic urban strategies’.

In de zomer van 2011 werkte Van Heeswijk met studenten van de Academie aan een kunstproject in Anfield, een grauwe arbeidersbuurt in Liverpool, waar zij zes tot acht vervallen huizen heeft verbouwd met gerecycled materiaal.

De Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Er is een geldbedrag van 25.000 dollar (circa 17.500 euro) aan verbonden. Van Heeswijk neemt hem eind september in ontvangst tijdens de cultuurconferentie Creative Time Summit in New York.

Artist in Residence-programma
Jeanne van Heeswijk is de opvolger van Jeroen Kooijmans, Adriaan Beukers en Ed van Hinte, Erik Kessels, Krisztina de Châtel, Luc Deleu en Paul Shepheard, die eerder als Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst verbonden waren. Het Artist in Residence-programma maakt deel uit van het undefinedlectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.


Delen