Joan Busquets, winnaar Erasmusprijs 2011, in debat met Nederlandse topontwerpers

Gepubliceerd op

Op woensdag 9 november krijgt stedenbouwkundige Joan Busquets de Erasmusprijs 2011 uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam. De prijs wordt aan hem toegekend vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning. Op donderdag 10 november gaat Busquets in debat met vijf Nederlandse topontwerpers.

Op woensdag 9 november krijgt stedenbouwkundige Joan Busquets de Erasmusprijs 2011 uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam. De prijs wordt toegekend aan Busquets vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning. Op donderdag 10 november gaat Busquets in debat met vijf Nederlandse topontwerpers.

De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de vormgeving van de openbare ruimte in de stad'. De prijs wordt toegekend aan Busquets vanwege zijn indrukwekkend veelzijdige oeuvre op het gebied van stadsplanning. Zijn ontwerpen omvatten nieuwe grootstedelijke centra, reconstructies van oude of veronachtzaamde stedelijke gebieden en de ontwikkeling van infrastructuur (Barcelona, Toledo, Aleppo). Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 150.000.

Busquets maakte in Nederland ontwerpen voor een nieuw winkelgebied in Helmond, een woongebouw, de Grotiusplaats en Beatrixlaan in Den Haag, het winkelcentrum voor Nesselande bij Rotterdam en de Spoorzone in Delft. In augustus 2011 gaf Busquets leiding aan een driedaagse internationale workshop in de Academie van Bouwkunst.

Capita Selecta-lezing
Op donderdag 10 november geeft Joan Busquets een lezing in de reeks Capita Selecta 'New Conditions for Urbanism'. Hij zal ook in debat gaan met toonaangevende Nederlandse ontwerpers over nieuwe kansen voor stedenbouw in de Europese stad. Te gast zijn: Floris Alkemade, Frits Palmboom, Liesbeth van der Pol, Kees Rijnboutt en Rudy Uytenhaak. Ter gelegenheid van zijn laureaat is in de Omloop van de Academie een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Busquets. In de Centrale Bibliotheek van Amsterdam (Oosterdokseiland) is daarnaast een expositie te zien van de ontwerpresultaten van Busquets' masterclass aan de Academie van Bouwkunst.

Op 17 november gaat de reeks Capita Selecta verder met een lezing van Carolyn Steel (London School of Economics, University of Cambridge). Steel is architect en auteur van de bestseller Hungry City: How Food Shapes our Lives. Klik hier voor het volledige programma

Tijdstip en locatie
Donderdag 10 november, aanvang 20.00 uur, in de Hoge Zaal van de Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 te Amsterdam. De voertaal is Engels. Toegang gratis.

Overige activiteiten Erasmusprijs
Rond de uitreiking van de Erasmusprijs 2011 aan Joan Busquets op 9 november wordt een aantal activiteiten georganiseerd in steden waar werk van de laureaat ontworpen of uitgevoerd is. Er worden ook twee publicaties verzorgd. Klik hier voor het volledige programma.

Delen