SNDO-alumni winnen Zwaan 2011 met Trip en masse

Gepubliceerd op

De SNDO-afgestudeerden Lea Martin & Chris Leuenberger van het collectief White Horse hebben met Trip en masse (Dansgroep Amsterdam) tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan 2011 voor de 'meest indrukwekkende dansproductie’ gewonnen.

De SNDO-afgestudeerden Lea Martin & Chris Leuenberger van het collectief White Horse hebben met Trip en masse (Dansgroep Amsterdam) tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan 2011 voor de 'meest indrukwekkende dansproductie’ gewonnen.

Oorspronkelijk werd Trip en masse gemaakt als afstudeervoorstelling door Chris Leuenberger, Lea Martini en Julia Jadkowski (collectief White Horse). Zij voerden het fysiek zware en geladen stuk over 'emoties van de massa' ook zelf uit.

In deze uitvoering heeft het stuk al diverse prijzen gewonnen en een intensieve tournee gemaakt. Krisztina de Chatel, een van de artistiek leiders van Dansgroep Amsterdam, zag de choreografie nog in zijn oerversie tijdens een uitvoering in de Theaterschool Amsterdam en nodigde de drie jonge choreografen meteen uit om een nieuwe versie ervan met haar dansers in te studeren.

Tijdens "De schreeuw om cultuur"-demonstratie werd het stuk met meer dan zestig dansers onder andere op de Dam uitgevoerd. In een reactie op de toekenning van de prijs liet Krisztina de Chatel aan de SNDO weten:

"Leve de lef! De pot op met de middelmatige keurigheid!"

De Zwanen
De dansprijzen, uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) gaan sinds 2003 als Zwaan door het leven. De Zwanen worden jaarlijks in twee categorieën uitgereikt: Zwaan voor 'de meest indrukwekkende dansprestatie' en Zwaan voor 'de meest indrukwekkende dansproductie'. De Zwanen 2011 worden toegekend aan dansproducties en dansprestaties uitgevoerd in het seizoen 2010-2011.

De jury en de prijzen
De VSCD Dansjury benoemt in opdracht van de VSCD de genomineerden en de winnaars van de prijzen.
De jurybestaat uit Gemma Jelier (voorzitter, directeur Springdance, Utrecht); Tim Persent (danser en oud-Zwaan winnaar); Karin Schnabel (ex-danseres en freelance docente); Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep Dox); Yan van der Heijden (directeur Theater De Blauwe Kei Veghel); Ingrid Scheper (programmeur Schouwburg Arnhem); Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam) en  Francine van der Wiel (journalist/recensent).

Delen