Zes Gouden Kalveren voor alumni Filmacademie

Gepubliceerd op

Tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht zijn zes Gouden Kalveren uitgereikt aan oud-studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Alumni wonnen prijzen in de categorieën Beste Geluid, Beste Montage, Beste Camera, Beste Scenario, Beste Regie en Beste Film.

 

De jury van de Gouden Kalf competitie 2011 onder leiding van Laetitia Griffith heeft de Gouden Kalveren toegekend in de volgende categorieën: Beste Korte Film, Beste Televisiedrama, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste Geluid, Beste Muziek, Beste Production Design, Beste Montage, Beste Camera, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Film en de Speciale Juryprijs. 

Zes daarvan werden gewonnen door oud-studenten van de Filmacademie:

 • Beste Geluid
  Jan Schermer (geluid, 2001) voor CODE BLUE
 • Beste Montage
  Sander Vos (regie/montage, 1991) voor BLACK BUTTERFLIES
 • Beste Camera
  Jasper Wolf (camera, 2001) voor CODE BLUE
 • Beste Scenario
  Nanouk Leopold (regie, 1998 ) voor BROWNIAN MOVEMENT
 • Best Regie
  Nanouk Leopold (regie, 1998) voor BROWNIAN MOVEMENT
 • Beste Film
  BLACK BUTTERFLIES, Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld (productie, 1980)(IDTV Film); Richard Claus (Cool Beans BV); Arry Voorsmit (Riba Film International)

Over Black Butterflies, de Beste Film, zei de jury: 'De kracht van deze film wordt bepaald door een perfecte mix van nationale en internationale expertise, vakmanschap en talenten, die niet alleen ten volle benut worden, maar tevens zijn samengevoegd tot een prachtig harmonieus geheel. De toeschouwer wordt daardoor meegevoerd in de innerlijke strijd van de personages, die deze film tot een ongekende ervaring maakt.'

Over Nanouk Leopold, winnaar in de categorie Beste Regie voor Brownian Movement: 'En er is één regisseur die zich met haar unieke verbeeldingskracht nog eens extra onderscheidt.’

De jury prees het scenario van Brownian Movement van Nanouk Leopold: 'Een scenario dat een voorbeeld is van een perfect verteld verhaal, met een uitgekiende beeldtaal en de juiste dialogen. De ontroering die het verhaal teweegbrengt komt uit een onverwachte hoek, maar wordt nooit sentimenteel. De personages zijn van vlees en bloed en blijven de toeschouwer, samen met het tot de essentie teruggebrachte eenvoud van het scenario nog dagenlang bij.’

Over Beste Camera, gewonnen door Jasper Wolf: 'Ook dit jaar is de kwaliteit van het vak van de director of photography in Nederland op hoog niveau. Aangedaan en sprakeloos bleef de jury achter nadat zij ondergedompeld werd in de visuele beleving van deze film, die haarscherp de psychologie van de personages blootlegt, en appelleert aan onderbuik gevoelens die zich moeilijk in woorden laten uitdrukken.'

Over Beste Montage, gewonnen door Sander Vos: ‘Direct na de aftiteling van één van die films ontstond bij de jury een onmiddellijke, spontane, totaal eensgezinde euforie over de kwaliteit van de montage.'

Over Beste Geluid gewonnen door Jan Schermer: 'Eén sound design heeft de jury diep getroffen, vanwege de indringendheid van de geluiden en de intuïtieve manier waarop de binnenwereld van het hoofdpersonage wordt weergegeven en versterkt. De toeschouwer ziet via dit geluidsontwerp een glimp van de duistere kanten van haar ziel.

Delen