Erfgoedarena november 2011: Erfgoededucatie

Gepubliceerd op

De aandacht voor erfgoed is zowel bij wetenschappers en opleiders als bij het publiek in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er is dan ook veel materiaal ontwikkeld en de afdelingen educatie van erfgoedinstellingen blijven zich professionaliseren. In deze editie van Erfgoedarena gaan we daarom op zoek naar de definitie van erfgoededucatie.

De aandacht voor erfgoed is zowel bij wetenschappers en opleiders als bij het publiek in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er is dan ook veel materiaal ontwikkeld en de afdelingen educatie van erfgoedinstellingen blijven zich professionaliseren. Tegelijkertijd tasten we in het duister over kwaliteitscriteria op dit gebied en is de discipline nog onvoldoende onderdeel van het geheel van cultuureducatie.

Tijdens een expertmeeting in april jl., georganiseerd door Erfgoed Nederland, werd geconstateerd dat er geen consensus bestaat over de unieke kenmerken van kwaliteitsvolle erfgoededucatie. Historisch redeneren en uitgaan van meervoudige perspectieven zijn essentiƫle peilers, maar hoe kunnen we komen tot overige criteria om te beschrijven waar een onderwijsproject op het gebied van erfgoed aan zou moeten voldoen?

In de Erfgoedarena van november 2011 schetst dr. Carla van Boxtel het theoretisch kader voor erfgoededucatie uit onderzoek aan het Centrum voor Historische Cultuur aan de Erasmus Universiteit onder leiding van prof dr. Maria Grever. U wordt als deelnemer aan het debat verzocht uw persoonlijke stelling voor te bereiden en op de avond mee te brengen zodat we ter plekke gezamenlijk werken aan de samenstelling van een definitie van erfgoededucatie.

Met:

  • columniste Ellen Snoep (adviseur Cultuureducatie, Cultuurcompany)
  • Carla van Boxtel (hoogleraar Historische cultuur en educatie, Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Arja van Veldhuizen (teamleider Educatie en Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht)
  • Piet Hagenaars (directeur, Cultuurnetwerk Nederland)

Het debat staat onder leiding van Sjoukje Kerman, die haar studie aan de Academie in juli jl. succesvol afsloot, en Riemer Knoop, lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Academie.

Datum
woensdag 23 november, 20.00 uur

Aanmelden
Locatie voor het debat is de aula van de Reinwardt Academie te Amsterdam. Deelname is gratis en aanmelden kan via de website van Erfgoed Nederland.

Route
De Reinwardt Academie ligt op loopafstand van treinstation Muiderpoort. Vanaf Amsterdam CS kunt u tramlijn 9 of bus 22 richting Indische Buurt nemen en uitstappen bij halte Wijttenbachstraat.

De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat. De debatten vinden elke derde woensdag van de maand plaats vanaf 20.00 uur in de aula van de Reinwardt Academie. Een programmacommissie met vertegenwoordigers van de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland kiest de erfgoedbrede debatthema's.

Lector Riemer Knoop

Delen