Jeanne van Heeswijk genomineerd voor Designprijs Rotterdam

Gepubliceerd op

Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk is met haar kunstproject Freehouse genomineerd voor de Designprijs Rotterdam. Het project is één van de genomineerden voor deze belangrijke tweejaarlijkse prijs. Van Heeswijk is sinds januari 2011 artist-in-residence aan de Academie van Bouwkunst.


Freehouse is een initiatief van de internationaal opererend kunstenaar Jeanne van Heeswijk en is mede ontwikkeld met architect Dennis Kaspori. Met dit project stimuleert ze op een unieke manier in de Rotterdamse Afrikaanderwijk de ontwikkeling van cultureel ondernemerschap. Aan de hand van in een gebied aanwezige kwaliteiten vormt Freehouse een individuele match tussen de ontwerpende discipline, bewoners en lokale ondernemers. Deze uitwisseling leidt tot een vorm van culturele productie die de wijkeconomie van het gebied versterkt en het creatieve proces van bedenken en realiseren voor bewoners tastbaar maakt.

Uit het juryrapport: 'Jeanne van Heeswijk maakt haar ambities waar: ze heeft haar vinger kunnen leggen op datgene wat er in de wijk nodig was. Met Freehouse is ze in het dynamische veld van ontwikkelingen en processen gestapt en heeft ze de bewoners en ondernemers van de Afrikaanderwijk bewust gemaakt van de culturele rijkdom en economische potentie van hun wijk. Er zijn onverwachte verbindingen ontstaat tussen bewoners, ondernemers en creatieve professionals. Rotterdam heeft er een wereldplek bij.'

Stem op Freehouse!
In Museum Boijmans van Beuningen is t/m 12 februari een tentoonstelling van alle genomineerde projecten. Vanaf zaterdag 7 januari is in AVRO's Kunstuur op televisie een vijfdelige serie over de Designprijs Rotterdam te zien. Jeanne van Heeswijk is met Freehouse ook genomineerd voor de Premsela Publieksprijs. Je kunt je stem uitbrengen op: www.designprijs.nl/nl/jeanne-van-heeswijk-freehouse

Artist-in-Residency
In januari gaf artist-in-residence Jeanne van Heeswijk leiding aan een winterworkshop in de Deltapoort-regio, waar zij met 140 eerste- en tweedejaarsstudenten aan vernieuwende visies op fietsgebruik, fietsroutes en fietsbewegingen heeft gewerkt. Ze verzorgde een reeks Capita Selecta rond thema's waarmee ze zich in haar kunstpraktijk intensief bezighoudt: het radicaliseren van lokale economieën, sociale gerechtigheid en migratie. Afgelopen zomer werkte Van Heeswijk met studenten van de Academie aan het kunstproject '2up2down' in Anfield, een grauwe arbeidersbuurt in Liverpool, waar zij zes tot acht vervallen huizen heeft verbouwd met gerecycled materiaal.

Jeanne van Heeswijk is de opvolger van Jeroen Kooijmans, Adriaan Beukers en Ed van Hinte, Erik Kessels, Krisztina de Châtel, Luc Deleu en Paul Shepheard, die eerder als Artist in Residence aan de Academie van Bouwkunst verbonden waren. Het Artist in Residence-programma maakt deel uit van het undefinedlectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Delen