Mediafondsprijs Documentaire voor Nelleke Koop

31 pictures

Gepubliceerd op

Voorafgaand aan de opening van het 24e IDFA is de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2011 bekend gemaakt. Nelleke Koop (regie documentaire, 2009) ontving de prijs van € 125.000 voor de realisering van haar filmplan Waterlijken.

Voorafgaand aan de opening van het 24e IDFA is de winnaar van de Mediafondsprijs Documentaire 2011 bekend gemaakt. Nelleke Koop (regie documentaire, 2009) ontving de prijs van € 125.000 voor de realisering van haar filmplan Waterlijken.

IDFA-Mediafonds Workshop
De prijs, een geldbedrag van € 125.000 wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor de realisering van het beste filmplan, dat in de IDFA-Mediafonds Workshop is ontwikkeld. De workshop wordt gesubsidieerd en mede georganiseerd door het Mediafonds. Dit jaar gaat de prijs naar Nelleke Koop voor haar filmplan Waterlijken.

Waterlijken
De film Waterlijken begint bij de vondst van een lijk in het water. De dode voert ons langs vijf hoofdpersonen die naar sporen tasten, totdat het lichaam weer teruggebracht kan worden bij de familie. Onder de handen die elkaar aflossen verandert het stoffelijk overschot van betekenis: van een gevonden voorwerp wordt het weer mens.

Waterlijken laat zien hoe dagelijkse beslommeringen als een bakje koffie en een grap kunnen bestaan naast de zorg voor een vergankelijk lichaam.

Na haar studie schilderen aan de kunstacademie studeerde Nelleke Koop (1977) in 2009 af aan de Filmacademie in Amsterdam.

De jury, bestaande uit Gülsah Dogan, Simonka de Jong, Willemien van Aalst, Oscar van der Kroon en Jelle Peter de Ruiter, koos het winnende plan uit zeven filmplannen, die zijn ontwikkeld onder leiding van documentairemakers Albert Elings en Eugenie Jansen. Volgens het juryrapport 'heeft het winnende filmplan een onderwerp dat zeer verrast. De maker geeft blijk van een persoonlijke fascinatie en objectiveert deze letterlijk en figuurlijk door er anderen over te laten spreken. Zo ontstaat een verhaal dat duidelijk maakt dat het persoonlijke een ding kan worden en daarna toch weer mens. Een verhaal dat begint bij een einde en op een vreemde manier ook weer eindigt bij een nieuw begin.'

De deelnemers aan de workshop zijn geselecteerd door een commissie van o.a. vertegenwoordigers van de publieke omroep, op basis van een ingezonden synopsis. Een van de publieke zenders zal de winnende documentaire uitzenden.

Delen