Productiestudenten verwerken thema's Ravel en Varèse in theatrale installatie

Gepubliceerd op

Studenten van de opleiding Productie podiumkunsten onderzoeken dit jaar met dirigent Ed Spanjaard hoe je je als productieleider verhoudt tot een bevlogen kunstenaar. Hoe verhoud je je tot de thema's van de kunstenaar, en hoe bepaal je een positie en ontwikkel je een eigen visie daarop? In samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam verwerkten de studenten thema's uit muziekstukken van Ravel en Varèse in de theatrale installatie Paradigmata, die op 17 en 18 december te zien zal zijn.

 

Dirigent Ed Spanjaard is vanaf september 2011 als Artist in Residence verbonden aan de opleiding Productie podiumkunsten van de Theaterschool. De tweedejaarsstudenten van de opleiding maken tijdens zijn residency kennis met het werk van de dirigent en worden uitgedaagd Spanjaard te volgen in zijn visie op zowel de klassieke als moderne stukken die hij in het najaar dirigeert.

De studenten gingen in workshops kostuum, decor, video en geluid aan de slag met de thema's van een aantal muziekstukken die Spanjaard komend half jaar uitvoert (Valses nobles et sentimentales van Ravel en het modernere Déserts van Varèse), hetgeen resulteerde in een gezamenlijke theatrale installatie. De installatie zal te zien zijn in de Theaterschool op zaterdag 17 december tussen 12.00 en 17.00 uur; een deel van de installatie is een dag later te zien in het Conservatorium van Amsterdam, wanneer het Symfonieorkest van het conservatorium onder leiding van Spanjaard onder andere de orkestversie van Valses nobles et sentimentales ten gehore zal brengen. De presentatie is voor, tijdens en na het concert te bezichtigen in het conservatorium.

Bij de opening van de presentatie op 17 december speelt Wouter Bergenhuizen de oorspronkelijke pianoversie van Valses nobles et sentimentales, in aanwezigheid van Ed Spanjaard. Bergenhuizen studeert piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

zaterdag 17 december, 12.00-17.00 uur
de Theaterschool, Jodenbreestraat 3, Amsterdam

zondag 18 december, 15.00 uur
Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam o.l.v. Ed Spanjaard
Conservatorium van Amsterdam, Oosterdokskade 151, Amsterdam

Artists in Residence aan de AHK
Het Artist in Residence-programma is onderdeel van het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling, in samenwerking met de verschillende instituten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Bijzondere aandacht gaat uit naar nieuwe ontwikkelingen in een inter- en multidisciplinaire context en de wisselwerking met de internationale state of the art.

Artist in Residence Ed Spanjaard

Delen