Academie publiceert 'Music, Space and Architecture'

Gepubliceerd op

In de nieuwste Academiepublicatie 'Music, Space and Architecture' staat de relatie tussen muziek, ruimte en architectuur centraal. Het boek vormt het sluitstuk van het gelijknamige project waarin werd samengewerkt met akoestici, architecten, filosofen en musici uit binnen- en buitenland. Met bijdragen van onder anderen Justin Bennett, Raviv Ganchrow, Maarten Kloos en Sjoerd Soeters.


De relatie tussen muziek, ruimte en architectuur was onderwerp van een interdisciplinair project dat in 2010 werd georganiseerd door de Academie van Bouwkunst, Stichting Noorderkerkconcerten en Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). Bovendien sloten activiteiten van onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Conservatorium en de Theaterschool van Amsterdam en het Muziekgebouw aan ‘t IJ aan bij het thema. Het project omvatte onderzoeks- en onderwijsprojecten, een reeks Capita Selecta, concerten, performances en een expositie.

De publicatie Music, Space and Architecture (Architectura & Natura Publishers) bevat essays van architecten, denkers en musici over de belangrijkste vraagstellingen van dit project: Hoe heeft geluid en muziek invloed op de sfeer van een ruimte? Hoe is het ontwerp van de ruimte van invloed op de klank van deze ruimte? Hoe wordt deze ervaring geïnterpreteerd op de schaal van stedelijke en architectonische ruimte, in experimentele vormen van ruimte en in het meer diffuse gebied van intrinsieke ruimte? En hoe kan deze verworven kennis en inzicht worden ingezet in de ruimtelijke vormgeving?

De publicatie bevat bijdragen van Justin Bennett, Barry Blesser, Berend Jan Bockting, Cilia Erens, Raviv Ganchrow, Sebastian Janusz, Maarten Kloos, Lieselore Maes, Rob Metkemeijer, Linda-Ruth Salter, Sjoerd Soeters, Machiel Spaan, Bart Visser en Jacob Voorthuis.

'Music, Space and Architecture' is het vijfde deel in de reeks Research-Reflections-Projects waarin de neerslag wordt getoond van onderwijs en onderzoek aan de Academie van Bouwkunst. De publicaties zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek de Academie van Bouwkunst en bij de betere boekhandel. Delen